Zvaničnici Srpske čestitali Vaskrs

Zvaničnici Republike Srpske čestitali su vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

Zvaničnici Srpske čestitali Vaskrs

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je predstojeći Vaskrs i istakao da vjera u vaskrsenje u današnjim okolnostima jeste ono što svakodnevno čovjeka snaži i utvrđuje u istini da zlo nema posljednju riječ. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U čestitki povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima, Dodik je poželio da ovo praznično vrijeme dočekaju i provedu u duhu vjekovne tradicije srpskog naroda.

"U okolnostima u kojima živimo, vjera u Vaskrsenje, u dobro i pravdu jeste ono što treba da nas svakodnevno snaži, te da nas utvrdi u istini da zlo nema poslednju riječ", istakao je predsjednik Republike.

On je ukazao da svi pravoslavni praznici, svakako i Vaskrs, upućuju na porodične vrijednosti koje okupljaju i koje su srpski narod održale.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Sabrani u hramovima i u toplini naših domova, sjedinjeni u ljepoti komšijskih i prijateljskih odnosa, stičemo ličnu i kolektivnu snagu. Stoga, neka Vaskrsenje Hristovo svima donese tako potrebnu radost i utjehu. Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse", naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je najveći hrišćanski praznik Vaskrs i poželjela da praznik nad praznicima bude inspiracija i nadahnuće za vječnu istinu o pobjedi dobra nad zlom i u danima velikih iskušenja i nedaća izvor snažne vjere u pravoslavne hrišćanske vrijednosti.

Cvijanovićeva je u čestitki Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima poželjela da predstojeće praznične dane provedu u duhovnom miru, zdravlju i svakom dobru, ispunjeni ljubavlju prema porodici i bližnjima.

"Vođeni Hristovim blagoslovom i snagom, neka Praznik nad praznicima bude inspiracija i nadahnuće za vječnu istinu o pobjedi dobra nad zlom, i u danima velikih iskušenja i nedaća, izvor snažne vjere u pravoslavne hrišćanske vrijednosti", navela je Cvijanovićeva.

U svjetlosti Vaskrsenja, Cvijanovićeva je poručila da jedni drugima poželimo vaskršnji mir i pokažemo zajedništvo, poštovanje i uvažavanje uz tradicionalni pozdrav Hristos Vaskrse, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je Vaskrs i svim vjernicima poželio da okupljeni oko vjerskih i nacionalnih ideala pronađu čvrst oslonac i zdrav temelj za opšti napredak.

Stevandić je čestitku povodom Vaskrsa uputio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i cjelokuprnom pravoslavnom narodu srpskom, kao i svim drugim pravoslavnim vjernicima u Republici Srpskoj.

"U ime Narodne skupštine Republike Srpske, i u svoje lično ime, čestitam vam praznik nad praznicima - Vaskrsenje Gospoda našeg Isusa Hrista", naveo je Stevandić.

On je svim vjernicima poželio da Vaskrs proslave u zdravlju, radosti i miru, te da u zajedništvu i slozi, okupljeni oko naših vjerskih i nacionalnih ideala, pronađu čvrst oslonac i zdrav temelj za opšti napredak.

"U želji da u toplini vaših domova i svetih hramova, proslavite Vaskrsenje Gospodnje, pozdravljam Vas radosnim pozdravom u kojem je sabrana sva istina hrišćanske vjere Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse", naveo je Stevandić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je predstojeći Vaskrs i istakao da pobjeda života nad srću snaži i savremenog čovjeka i da u vremenu koje nosi izuzetno breme vaskršnja poruka treba da bude prisutnija u srcima svih.

"Povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa, u ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, upućujem iskrene čestitke", navodi se u čestitki Viškovića koju je uputio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti.

Prema njegovim riječima, Vaskrs, praznik nad praznicima, temelj je pravoslavne vjere i življenja.

"Pobjeda života nad smrću snaži i savremenog čovjeka. U vremenu koje nosi svoje izuzetno breme vaskrsna poruka treba da bude prisutnija i snažnija u srcima svih nas podjednako. Želeći da u miru, zdravlju i radosti dočekate i proslavite praznik nad praznicima, Hristovo vaskrsenje, pozdravljam Vas sveradosnim pashalnim pozdravom: Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse", navodi Višković.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, uputio je čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom g. Porfiriju, episkopu banjalučkom g. Jefremu, episkopu zvorničko-tuzlanskom g. Fotiju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

U čestitki se između ostalog kaže:

„Povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa Vama i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti upućujem najiskrenije čestitke. Kao praznik nad praznicima Vaskrs je svjedočanstvo novog života, koje treba uvijek da bude naš putokaz i vodilja u budućnost.

Neka nas praznik Hristovog vaskrsenja kao simbol pobjede života nad smrću, nadahne i podari nam hrabrost, staloženost i strpljenje, i nek nas podsjeti na najvažnije životne vrline: ljubav, oproštaj i nadu.

Uz želje da se radost vaskrsenja proširi poput najljepše svjetlosti i obasja naša srca i domove, želim Vam da praznične dane provedete okruženi ljubavlju i duhovnim mirom i u dobrom zdravlju,  pozdravljam Vas tradicionalnim pozdravom: „HRISTOS VOSKRESE – VAISTINU VOSKRESE“.“

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac čestitao je predstojeći Vaskrs i poručio pravoslavnim vjernicima da im snaga vjere bude vodilja kroz sve životne situacije.

U čestitki upućenoj Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnim vjernicima povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, Banjac je naglasio da je Vaskrs vrijeme nade, obnove, zajedništva i praznik koji podsjeća na snagu vjere, ljubavi i oproštaja.

Banjac je naglasio da sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve neprekidno širi te vrijednosti među vjernicima, donoseći im duhovnu utjehu i hrabrost u svakodnevnim izazovima.

On je istakao da su blagost, mudrost i posvećenost patrijarha srpskog Porfirija službi srpskom narodu svjetionik koji ih vodi kroz tamu teških vremena.

"Vaša molitva i upornost u zastupanju pravde, istine i mira su neprocjenjiv doprinos našem društvu. Vaše pastirstvo nas hrabri da se uzdamo u Božju ljubav i snagu u svakom koraku našeg života", naveo je Banjac u čestitki koju je uputio patrijarhu srpskom Porfiriju.

Banjac je poručio da Vaskrs kao simbol pobjede života nad smrti svim vjernicima treba da bude podsjetnik na obilje Božjeg blagoslova.

"U ovim svetim danima kada svjetlost Hristovog Vaskrsenja obasjava naše duše i domove, želim Vama i svim vjernicima Srpske pravoslave crkve da Vaskrs donese svako dobro, mir i blagostanje i da snaga vjere osvetljava put ka boljoj budućnosti za sve nas. Hristos Vaskrse - Vaistinu Vaskrse!", naveo je Banjac u čestitki koju je uputio u svoje i u ime NPS-a.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović čestitao je Srbima najveći hrišćanski praznik Vaskrs, sa željom da im Hristos podari mir i svaki napredak.

Davidović je čestitku uputio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu, u Hristu đakonstvu, cjelokupnom pravoslavnom narodu srpskom i drugim pravoslavnim vjernicima u Republici Srpskoj.

"Želeći da osnaženi istinom Vaskrsenja stičemo nove snage, te da nam Pobjeditelj smrti – Isus Hristos podari mir i svaki napredak, kako na opštem - narodnom polju, tako i na ličnom, čestitam vam praznik nad praznicima sveradosnim i pobjedonosnim pozdravom: Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse!", dodaje se u čestitki.

Davidović je čestitku uputio u svoje i u ime Republičkog sekretarijata za vjere.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta čestitao je Vaskrs svim Srbima sa željom da im najveći hrišćanski praznik ulije snagu da prevaziđu sve teškoće, te da ga proslave u duhovnom miru, radosti i ispunjeni ljubavlju prema bližnjima.

Linta je čestitku uputio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima.

"Neka nam Vaskrs ulije nadu u pobjedu dobra nad zlom, da vjeru u bolje sutra, podstakne da čuvamo porodične vrijednosti, podsjeti na zajedništvo i solidarnost i da nas snaži da steknemo ličnu i kolektivnu snagu i pomogne da istrajemo na putu istine i pravde", naveo je Linta.

Linta je svim građanima Srbije i svim Srbima u regionu i dijaspori poželio da praznične dane provedu u krugu porodice i vedrom raspoloženju.

Glas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA