Do kraja godine završetak modernizacije protivgradne zaštite

Projekat "Uspostavljanje tehničko-meteorološkog servisa i modernizacija sistema protivgradne zaštite Republike Srpske", vrijedan 25 miliona KM, trebalo bi da bude realizovan do kraja ove godine, izjavio je Srni direktor preduzeća "Protivgradna preventiva Republike Srpske" Tihomir Dejanović.

Do kraja godine završetak modernizacije protivgradne zaštite

Dejanović je podsjetio da je Vlada Srpske u junu 2010. godine usvojila Strategiju razvoja protivgradne zaštite Republike Srpske, na osnovu koje je pripremljen "Idejni projekat modernizacije sistema protivgradne zaštite u Republici Srpskoj", a sredinom decembra 2011. godine dostavljen je zahtjev Vladi Srpske za odobravanje sredstava za finansiranje ovog projekta. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Tokom 2012. godine sprovedena je tenderska procedura putem ograničenog postupka sa pretkvalifikacijom, kroz dvije faze, a u skladu sa tadašnjim Zakonom o javnim nabavkama BiH", podsjetio je Dejanović.

On je naveo da su do sada završene cjeline kao što su Radarski centar za meteorološki radar za potrebe protivgradne zaštite Srpske – Borja i da je od 2019. godine ovaj radar u potpunosti u funkciji protivgradne zaštite Republike Srpske, a da je takav centar na Jahorini u potpunoj funkciji od 2022. godine.

"Na lokaciji Područnog protivgradnog centra u Novoj Topoli je montiran antenski stub visine 24 metra i završena je rekonstrukcija objekta u kojem se formira Glavni operativni centar i Centar za prikupljanje, asimilaciju i distribuciju podataka. U krugu Centra završena je izgradnja bedema, ali i montaža centralnog skladišta protivgradnih raketa", rekao je Dejanović i dodao da je tokom 2020. godine obavljen tehnički pregled, te pribavljena upotrebna dozvola za sve objekte u Novoj Topoli.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dejanović je naveo da je sredinom oktobra 2019. godine završena izgradnja objekta Područnog protivgradnog centra Bijeljina.

"Kada je riječ o Područnom protivgradnom centru Trebinje, tu je tokom 2018. godine izgrađen objekat, a tokom 2019. godine postavljen je antenski stub visine 14 metara, asfaltiran prilaz objektu, parking i prilaz skladištu, te postavljeno priručno kontejnersko skladište", rekao je Dejanović.

On je istakao da je u toku realizacija cjelina ovog projekta koja se odnosi na mrežu automatskih protivgradskih stanica, gdje je do sada od 231 planirane stanice, u funkciji 140 stanica sa kompletnom telekomunikacionom infrastrukturom.

Dejanović je rekao da su izgrađene automatske protivgradne stanice i komunikacioni stubovi na području lokalnih uprava Laktaši, Kozarska Dubica, Prijedor, Novi Grad, Kostajnica, Krupa na Uni, Oštra Luka, Gradiška, Srbac, Čelinac, Banjaluka, Mrkonjić Grad, Prnjavor, Trebinje, LJubinje, Nevesinje, Berkovići, Bileća, Gacko, Brod i Derventa.

On je naveo da su obezbijeđena 1,3 miliona KM koja su predviđena za nabavku 1.700 protivgradnih raketa i 4.000 litara meteorološke otopine srebro-jodida za ovu godinu.

"Tokom marta uskladištena je 1.961 protivgradna raketa preostala iz sezone 2023. godine. Sve te rakete su pregledane i raspoređene na protivgradne stanice", rekao je Dejanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA