Invazija jeftinih kineskih auta na Evropu

Francuski predsjednik Emanuel Makron i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen zatražili su od Kine da osigura uravnoteženiju trgovinu, na početku posjete Parizu kineskog predsjednika od kojeg će Makron vjerovatno zatražiti i pritisak na Rusiju vezano uz Ukrajinu.

Invazija jeftinih kineskih auta na Evropu

Si Đinping je prvi put u posjeti Evropi nakon pet godina, u vrijeme rastućih poslovnih napetosti koje uključuju i istragu koju provodi EU nad kineskom industrijom, uključivo subvencije izvoza električnih automobila, dok Peking preispituje uvoz francuskih konjaka. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Makron je rekao da Evropa i Kina moraju riješiti strukturalne poteškoće, posebno kada se radi o trgovini. "Budućnost našeg kontinenta takođe će vrlo jasno zavisiti o našem kapacitetu da dalje razvijamo naš odnos s Kinom na uravnotežen način", rekao je u društvu Sija i fon der Lejen za okruglim stolom u dvorani Jelisejske palate.

Fon der Lejen je bila otvorenija, rekavši da je odnos povrijeđen nejednakim pristupom tržištu i kineskim državnim subvencijama. Nakon sastanka rekla je novinarima da EU "ne može apsorbovati golemu prekomjernu proizvodnju kineskih industrijskih proizvoda koji preplavljuju njeno tržište".

"Evropa neće odustati od donošenja teških odluka potrebnih za zaštitu svog tržišta", rekla je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U kratkoj izjavi uoči razgovora, Si je kazao da vidi odnose s Evropom kao prioritet kineske vanjske politike i da obje strane moraju ostati posvećene partnerstvu. "Dok svijet ulazi u novi period turbulencija i promjena, kao dvije važne sile u ovom svijetu, Kina i Evropa trebale bi se pridržavati pozicioniranja partnera, pridržavati se dijaloga i saradnje", rekao je Si.

Dvadeset sedam članica EU - posebno Francuska i Njemačka - nisu jedinstveni u stavu prema Kini što ne pomaže u postizanju promjena. Dok Pariz zagovara stroži stav u istrazi o električnim vozilima, Berlin želi nastaviti s više opreza, kažu izvori.

Njemački kancelar Olaf Šolc neće se pridružiti Makronu i Siju u Parizu zbog prethodnih obaveza, rekli su ranije izvori.

Neki zvaničnici francuske vlade privatno kažu da su zabrinuti da će Berlin pokušati potkopati istragu o električnim vozilima, koja je usmjerena na kineske proizvođače automobila BYD, Geely i SAIC.

Kina je ključno tržište za njemačku privredu usmjereno na izvoz i njegove proizvođače automobila kao što su BMW i Mercedez-Benz. Francuski proizvođači konjaka koji su izloženi kineskoj antidampinškoj istrazi uključuju Remy Cointreau, Pernod Ricard i Hennessey u vlasništvu LVMH-a.

Francuska i Kina mogu legitimno podržati svoje domaće industrije, ali svaka takva politika mora biti poštena i recipročna, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Maire na francusko-kineskom poslovnom forumu.

"Trenutno smo daleko od ravnoteže", dodao je.

Francuska se takođe nada da će podstaći otvaranje kineskog tržišta za izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda.  Tokom Sijeve posjete Kina bi mogla najaviti narudžbu oko 50 Airbusovih aviona.

Francuska bi takođe trebala pokušati podstaći Kinu da izvrši pritisak na Moskvu da prekine operacije u Ukrajini, ali s vjerovatnim malim napretkom. Nakon što je Makron prošle godine posjetio Peking, Si je prvi put nazvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA