Po odluci Sabora SPC-a nova titula vladike Fotija biće mitropolit zvorničko-tuzlanski

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je danas da će po odluci Svetog arhijerejskog sabora njegova nova titula biti mitropolit zvorničko-tuzlanski, objavljeno je na sajtu Eparhije.

Po odluci Sabora SPC-a nova titula vladike Fotija biće mitropolit zvorničko-tuzlanski

"Ova titula će početi zvanično da se primenjuje kada službeno o tome dobijemo pisanu odluku Sabora. Verujemo da ćemo od Svetog Sinoda dobiti i uputstvo, kako i kada nove titule možemo primenjivati i koristiti", pojasnio je vladika Fotije.

On je dodao da dobijanje ove drevne titule lično smatra blagoslovom Crkve i da na to gleda kao na zajednički doprinos svih crkvenih djelatnika i vjernika kroz istoriju, posebno od 1920. godine, kada je Eparhija iz statusa Mitropolije, zarad jedinstva Crkve, vraćena u status Eparhije.

"Titule nisu tu da se gordimo njima, već da ih opravdamo svojim podvigom i dobrim delima", rekao je episkop Fotije.

U tekstu se navodi da je na ovom Saboru poseban dar Božiji bila promjena titula pojedinih episkopa SPC.

"Titule naših episkopa nisu iz mnogih razloga dugo vremena menjane, a na ranijim Saborima su nagoveštavane više puta", rekao je episkop Fotije.

On je dodao da se mijenjaju istorijske prilike u kojima Crkva živi, na šta najviše utiču ratovi i druge životne nedaće, zemljotresi, poplave, a kod Srba - seobe i progoni.

"Kada bi se zemaljske i istorijske prilike normalizovale i Crkva bi se vraćala svom uobičajenom životu i misiji i mnoge stvari su se vraćale u kanonski poredak. Tako je sada došlo do potrebe da se naše istorijske titule vrate, iz jednostavnog razloga što imaju svoju dugu crkveno-istorijsku tradiciju, ali i iz potrebe misije i svedočenja Crkve", ocijenio je vladika. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

26°

Oblačno
 • 20:00

  Kiša
  24°C
 • 23:00

  Kiša
  23°C
 • 02:00

  Kiša
  20°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

26 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 24. Jun 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI