Znatan rast proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata

U Republici Srpskoj je u prvom kvartalu ove godine proizvedeno ukupno 475.413 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 36,5 odsto nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Znatan rast proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata
FOTO: Depositphotos

Najviše je proizvedeno trupaca u masi od 174.453 metra kubna od četinarskog i 84.136 metara kubnih od lišćarskog drveta. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Proizvedena su i 131.373 metra kubna ogrevnog drveta od lišćara, 53.055 metara kubnih četinarskog drveta pogodnog za celulozu, hemijsku preradu, drvene ploče.

U Republici Srpskoj je u prvom kvartalu ove godine prodato 392.605 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 32,2 odsto nego u istom periodu prošle godine. Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Igor Andrić izjavio je Srni da je ovo znatno povećanje proizvodnje u šumarstvu u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period lani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim riječima, povećanje proizvodnje prouzrokovano je povoljnim vremenskim uslovima za radove u šumarstvu za razliku od vremsnih uslova prošle godine.

Andrić je dodao da bi prodaja bila mnogo veća da postoji veća tražnja.

"Više je došlo do skoka prodaje iz razloga što su drvoprerađivači, koji su u mogućnosti, nabavljali drvne sortimente kako bi stvorili svoje zalihe repromaterijala, nego što se to oslikava na njihovu dalju prodaju", rekao je Andrić.

On je rekao da su podaci u drvopreradi za prvi kvartal u ovoj godini lošiji u odnosu na predhodnu, jer je, kaže, još prisutan trend pada proizvodnje u drvopreradi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA