BHRT ispunio "prijetnju": Gledaoce FTV-a danas dočekala testna slika

  • BiH
  • 08. May 2024.

Gledaoci Federalne televizije jutros su umjesto redovnog jutarnjeg programa naišli na testnu sliku.

BHRT ispunio "prijetnju": Gledaoce FTV-a danas dočekala testna slika
FOTO: Screenshot

Očigledno je da je rukovodstvo BHRT-a ispunilo svoje “prijetnje” najavljujući prekid produkcije i emitovanja programa RTV Federacije BiH, što je izazvalo prekid programa na Federalnoj televiziji. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ova situacija je rezultat neizmirenih dugovanja RTV Federacije BiH prema BHRT-u za usluge koje sežu od decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine. Dugovanja su dostigla iznos od 1.590.971,69 KM, dok je dug BHRT-a prema RTV Federacije BiH na isti dan bio 364.511,50 KM, prenosi Klix.

Odluka o prekidu usluga privremeno se neće primjenjivati na proizvodnju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije, kao ni na uslugu preuzimanja pošte za RTV Federaciju BiH, koja će biti odgovornost Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Federalne radio-televizije su se oglasili povodom ove situacije, pozivajući na razum i saradnju rukovodstva BHRT-a. Naglasili su da prekid realizacije političkih emisija na FTV-u ograničava pravo građana na informisanje i dovodi do velike materijalne štete za RTV Federaciju BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Napominjući da su redovno plaćali svoje obaveze BHRT-u do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, iz FTV-a su istakli da su sada suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda. Pozvali su BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se obezbijedila zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitovanje programa i očuvanje javnih emitera.

Ova kriza izazvala je zabrinutost, kao i pozive na djelovanje relevantnih institucija kako bi se spriječilo daljnje gašenje programa Federalne televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 02:00

    18°C
  • 05:00

    17°C
  • 08:00

    19°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

87 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI