Vučić i Si potpisali Zajedničku izjavu, razmijenjeno 28 dokumenata o saradnji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu dvije zemlje o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri i na ceremoniji je razmijenjeno 28 dokumenata o saradnji.

Vučić i Si potpisali Zajedničku izjavu, razmijenjeno 28 dokumenata o saradnji
FOTO: Tanjug

U Palati Srbija, u prisustvu predsjednika Vučića i Sija, Ugovor između Republike Srbije i Narodne Republike Kine o izručenju i Ugovor između Srbije i Kine o sudskoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima razmijenili su ministarka pravde Maja Popović i član Politbiroa CKKP Kine, direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove CKKP i ministar spoljnih poslova Vang Ji. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmijenili su Memorandum o razmijevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine radi uspostavljanja Koordinacionog mehanizma za praćenje implementacije Srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Potpredsjednica vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmijenili su  Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zelenog i održivog razvoja između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Nacionalne Komisije za razvoj i reforme Kine.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmijenili su Memorandum o razumijevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Nacionalne uprave za podatke Kine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar trgovine Vang Ventao razmenili su Protokol za unapređenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade  Kine.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Vang Ventao razmijenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva trgovine Kine o saradnji u oblasti elektronske trgovine.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmijenili su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Kine o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmenili su  Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Generalne uprave carina Narodne Republike Kine o saradnji u sprečavanju i kontroli avijarne influence.

Razmijenili su i Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz svežih borovnica iz Republike Srbije u Kinu i Protokol o inspekcijskim, karantinskim i sanitarnim zahtjevima za izvoz suvih šljiva iz Srbije u Narodnu Republiku Kinu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador  Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju o saradnji na ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Vlade Kine.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i Ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Ministarstva industrije i informacionih tehnologija Kine, kao i Sporazum o radio-televizijskoj i onlajn audio-vizuelnoj saradnji između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije i Nacionalne uprave za radio i televiziju Narodne Republike Kine.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmijenili su Memorandum o razmevanju u oblasti geologije i rudarstva između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva prirodnih resursa Kine.

Ministar kulture Nikola Selaković i ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine za period 2025-2028. godine i Zajedničko saopštenje Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador  Kine u Beogradu Li Ming razmijenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i korišćenju svemirskog prostora u mirnodopske svrhe i Memorandum o razmevanju o saradnji u Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici.

Potpredsednica Olimpijskog komiteta Milica Đuričić i Ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Ming razmijenili su Memorandum o razmevanju o sportskoj saradnji između Olimpijskog komiteta Srbije i Olimpijskog komiteta Kine.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i Direktor Nacionalne agencije za međunarodni razvoj i saradnju Luo Džaohui razmenili su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji o pružanju bespovratne pomoći između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Razmijenili su pisama o izradi studije izvodljivosti za projekat Ministarstva prosvete "Pametno obrazovanje i digitalne škole" između Vlade Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine, kao i Memorandum o razmevanju o saradnji u oblasti razvoja ljudskih resursa između Ministarstva za evropske integracije  Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine.

Generalna direktorka Novinske agencije TANJUG Manja Grčić i direktor Agencije Sinhua Fu Hua razmijenili su Sporazum o razmjeni vijesti i saradnji između Novinske agencije TANJUG i Novinske agencije Sinhua.

Savjetnica za medije predsednika Republike Srbije Suzana Vasiljević i zamjenik šefa Odjeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen  Haisijung razmenili su Memorandum o razumijevanju između Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije i  Kineske medijske grupe.

Glavni i odgovorni urednik lista Politika Marko Albunović i zamjenik šefa Odjeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmijenili su Memorandum o razumevanju između Politika novine i magazini i Kineske medijske grupe.

Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević i zamjenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmijenili su  Sporazum o produbljivanju saradnje između Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije i Kineske medijske grupe.

Ministar kulture Nikola Selaković i zamjenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmijenili su Pismo o namjerama između Ministarstva kulture Srbije i Kineske medijske grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 02:00

    18°C
  • 05:00

    17°C
  • 08:00

    19°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

87 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI