Minić: Šteta u voćarstvu u pojedinim regijama do 30 odsto

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić istakao je da su vremenske neprilike, prvenstveno mraz nanijele štetu određenim voćarskim kulturama, te da u pojedinim regijama ta šteta iznosi 30 odsto.

Minić: Šteta u voćarstvu u pojedinim regijama do 30 odsto

"Negdje je ta šteta minimalna, ali je još rano govoriti o konačnoj šteti u smislu prinosa i kvaliteta. U stalnom smo kontaktu sa našim voćarima i očekujemo da ćemo imati solidnu godinu", rekao je Minić novinarima u Banjaluci. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kad je riječ o neizmirenim obavezama prema poljoprivrednim proizvođačima, Minić je naveo da je resorno ministarstvo juče isplatilo pet miliona KM.

"Ostalo je još da isplatimo oko 70 miliona KM, uglavnom podsticaja za nabavku tarktora i priključaka, što očekujemo da će biti završeno do kraja maja. Do sada je isplaćeno 110 miliona KM raznih davanja", napomenuo je Minić, navodeći da su ogromna sredstva isplaćena za nadoknadu štete izazvane afričkom kugom.

Kad je u pitanju povrtlarstvo, Minić je naglasio da je osnovni cilj obaezbijediti da domaći poljoprivredni proizvođači imaju dobar plasman svog proizvoda bez obzira da li je to na tržištu Republike Srpske ili van.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Mi unutar Republike Srpske ne možemo da regulišemo tržište i uvozni lobi, naša strategija je da pojačamo primarnu preradu. Na drugoj strani, borimo se i tražimo da barem u vrijeme berbe određenog poljoprivrednog proizvoda uvedemo privremenu zabranu uvoza tog proizvoda", istakao je Minić.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo zloupotrebe sa nabavkom traktora, koju je Vlada u prošloj godini subvencionisala sa 28 miliona KM, Minić je naveo da su takve eventualne zloupotrebe bile minimalne.

"Ne možemo još znati. Imali smo kontrolu prilikom kupovine i registracije, ne vjerujem da bi neko kupio traktor koji ne može da prevede na svoje ime", smatra Minić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 02:00

    18°C
  • 05:00

    17°C
  • 08:00

    19°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

87 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

309 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 19. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI