Nikada topliji april u svijetu

Svijet je ove godine doživio najtopliji april ikada zabilježen.

Nikada topliji april u svijetu
FOTO: Depositphotos

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada zabilježen, produžavajući 11-mjesečni niz obaranja temperaturnih rekorda svakog mjeseca, saopštila je služba EU za praćenje klimatskih promjena. Svaki mjesec od juna 2023. najtopliji je ikada izmjeren i zabilježen na planeti, prema mjesečnom pregledu Kopernikusove službe za klimatske promjene (C3S). TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Uključujući april, prosječna globalna temperatura bila je najviša za 12-mjesečni period ikada, 1,61 stepen Celzijusa iznad prosječne temperature u predindustrijskom periodu od 1850. do 1900. godine. Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci zaredom, naveli su naučnike da istraže da li je ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sistemu, ili smo svjedoci značajne promjene u klimatskom sistemu.

Emisije gasova staklene bašte iz sagorijevanja fosilnih goriva glavni su uzrok klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci temperaturu je podigao i prirodni fenomen El Ninjo, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom okeanu. 

Vremenski ekstremi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Neki vremenski ekstremi zabilježeni su u aprilu, uključujući toplotni talas u Sahelu koji je mogući uzrok hiljada smrtnih slučajeva. Klimatolog Hejli Fauler sa Univerziteta u Njukaslu rekla je da podaci pokazuju da je svijet opasno blizu kršenja cilja Pariskog sporazuma iz 2015. o zaustavljanju globalnog zagrijavanja na 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

Njegovo mišljenje je da je svijet već izgubio tu bitku i da se sada mora što brže raditi na smanjenju emisije štetnih gasova kako bi rast globalne temperature bio ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

19°

  • 11:00

    21°C
  • 14:00

    23°C
  • 17:00

    24°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

315 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 06:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI