U Bijeljini obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Polaganjem vijenaca na spomen-biste narodnih heroja u Gradskom parku, u Bijeljini je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

U Bijeljini obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Osim gradonačelnika LJubiše Petrovića sa saradnicima, vijence su položili i predstavnici bijeljinskog SUBNOR-a i potomci i poštovaoci boraca NOR-a. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



Obraćajući se prisutnima, Gradonačelnik je napomenuo da je društvo na globalnom nivou danas suočeno sa mnoštvom društveno negativnih pojava, poput nacizma i fašizma, te da je to jasan signal da iznova i iznova moramo propagirati poruke mira i slobode. Petrović je podsjetio i na mnogobrojne žrtve koje je naš grad tada ugradio u temelje slobode.

- Hrabri slobodarski narod Bijeljine i cijelog regiona je, u prošlosti, dao ogroman doprinos slobodi, te je 9. maja 1945. godine došlo do velike pobjede cijelog čovječanstva - podsjetio je Petrović i dodao da, kao pripadnici slobodarskog naroda, podržavamo svaki oblik borbe protiv nacizma i fašizma, jer samo udruženim snagama  možemo sačuvati slobodu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On se osvrnuo i na važnost  obrazovnog sistema putem kojeg mlade generacije moraju učiti o veličini žrtava koje su pale za slobodu, jer zahvaljujući onima koji su za slobodu dali ono najvrijednije - život - danas imamo mogućnost da se razvijamo i napredujemo u svakom pogledu.



Što se tiče doprinosa lokalne zajednice očuvanju sjećanja na veliku borbu za slobodu, gradonačelnik Petrović je rekao da će Gradska uprava dati svoj doprinos obnovi postojećih spomen-obilježja i čuvanju sjećanja na brojne značajne  istorijske događaje.

Predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina, Mihajlo Vidić, naglasio je važnost njegovanja kulture sjećanja na sve žrtve pale za slobodu.

- Obilježavanje današnjeg datuma je veoma važno, jer smo svjedoci da postoje pokušaji da bude omalovažen doprinos odrđenih snaga borbi za slobodu. Jugoslovenski narodi su imali jednan od najjačih pokreta otpora u Evropi, a Semberija je dala 1206 žrtava u partizanskim jedninicama. Zbog svih tih činjenica, važno je njegovati kulturu sjećanja na pale žrtve, jer niko nema pravo da koriguje istorijske činjenice - rekao je Vidić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

26°

  • 14:00

    26°C
  • 17:00

    26°C
  • 20:00

    22°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

321 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI