Dan pobjede nad fašizmom obilježen u Donjoj Trnovi: SRBIMA I RUSIMA SLOBODARSTVO U KRVI

U memorijalnom kompleksu u Donjoj Trnovi polaganjem vijenaca i odavanjem počasti žrtvama fašističkog terora obilježeno je 79. godina od pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen u Donjoj Trnovi: SRBIMA I RUSIMA SLOBODARSTVO U KRVI

Predsjednik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ u Ugljeviku Ratko Đurković, organizator današnje manifestacije rekao je da se na ovaj način njeguje kultura sjećanja na sve žrtve fašističkog terora. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



-Na spomen-pločama u Donjoj Trnovi upisano 3.278 od kojih je 2.200 Vojvođana, a ovaj spomenik simboliše zajedničku borbu naroda iz Istočne Bosne i Vojvodine-rekao je Đurković.

Ponovo je na sceni, pominje Đurković,   borba protiv fašizma.

-Ruski narod i danas vodi borbu protiv povampirenog fašizma u Ukrajini-naglasio je Đurković.



On je dodao da je memorijalni kompleks u Donjoj Trnovi mjesto sjećanja na važne istorijske događaje, kao što je velika pobjeda nad fašizmom.

Zajedno sa brojnim delegacijama, vijenac je položio i zamjenik vojnog atašea ambasadora Ruske Federacije u 

BiH major Stjepan Jedeljkin koji je istakao da se danas odaje počast svim žrtvama koji su po cijenu sopstvenog života oslobodili Evropu od fašizma.

U ime opštine Ugljevik vijenac su položili odbornik u Skupštini opštine Ugljevik Predrag Vujević i predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković.

Vujević je istakao da je Srbima i Rusima slobodarstvo u krvi.

-Fašizam je najveća pošast koja se desila u 20 vijeku, kada je Njemačka pokušala da istrijebi više naroda, prije svega jevrejski narod pa zatim i slovenske narode-rekao je Vujević.

Dvadeseti vijek je vijek stradanja, podsjetio je Vujević i naglasio da je nad srpskim narodom izvršen genocid.

-Na prostoru zloglasne Nezavisne države Hrvatske je postojao jedini logor za djecu u Jadovnu a 18.000 dječaka i djevojčica je na svirep način ubijeno samo zato što su bili Srbi-rekao je Vujević.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

23°

  • 11:00

    23°C
  • 14:00

    24°C
  • 17:00

    24°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

62 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

318 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 09:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI