Napeto pred drugo polufinale Evrovizije: Policija na ulicama Malmea

U švedskom gradu Malme, gdje se održava ovogodišnja Pjesma Evrovizije, organizovan je protest protiv učešća izraelske predstavnice Eden Golan, a policija procjenjuje da se okupilo između 6.000 i 8.000 ljudi.

Napeto pred drugo polufinale Evrovizije: Policija na ulicama Malmea
FOTO: Tanjug/AP

Okupljeni uzvikuju propalestinski moto ''Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna'' i ''Izrael je teroristička država'', prenosi AP. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lokalni mediji izvještavaju da se među okupljenima nalaze sve generacije, uključujući roditelje s djecom.

Protestu prisustvuje i švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg.

Eden Golan nastupa u večerašnjem polufinalu, a za kasnije danas su zakazana još dva protesta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Demonstracije su planirane i u subotu za vrijeme finala.

Ranije danas, Izraelski javni emiter Kan, koji organizuje takmičenje Izraela na takmičenju Pjesma Evrovizije, saopštio je danas da je podnio žalbu Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) i švedskom javnom emiteru (SVT) zbog uzvikivanja koje se juče čulo tokom probe izraelske predstavnice i propalestinskih poruka u prvom polufinalu u utorak.

Pored toga, posebna pažnja usmjerena je i na hotel u kom je smještena predstavnica Izraela. Ispred ovog objekta takođe je od njenog dolaska puno pripadnika policije i obezbjeđenja, kojih je toliko da ih je teško i izbrojati, a prisutan je i veliki broj onih u civilu. Koliko su pojačane mjere obezbeđenja, govori i činjenica da čak i prolaznike ispituju i postavljaju pitanja poput onih kojim povodom borave u Malmeu, kod koga i slično.

Prema riječima izvora Kurira s lica mjesta, učesnici i delegacije dobile su sugestije od organizatora da ne izlaze iz hotela, a posebno ne sa akreditacijama, kako ne bi skretali pažnju na sebe, jer od samog početka takmičenja vlada napetost i stižu prijetnje po njihovu bezbjednost.

Da je situacija vrlo nepredvidiva, svjedoči i činjenica da je Eden Golan na probi, dok je izvodila svoju numeru na velikoj evrovizijskoj sceni, doživjela neprijatnost. Kako je na probama bila prisutna i publika, jedan njen dio bio je nezadovoljan učešćem izraelske predstavnice.

U jednom trenutku, dok je Eden pjevala, ljudi su počeli glasno da skandiraju: "Oslobodite Palestinu" i još glasnije da zvižde. Kako je prenio Jurovižn insajder, nakon ovog incidenta predstavnici Izraela nisu ostali u bekstejdžu da se druže sa ostalim učesnicima, već su odmah napustili dvoranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

24°

  • 14:00

    24°C
  • 17:00

    24°C
  • 20:00

    21°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

61 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

319 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 10:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI