Vrijednost prijavljene štete veća nego za cijelu 2023. godinu: Poreski obveznici prijavljeni tužilaštvu zbog utaje 5,5 miliona km

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske za prva četiri mjeseca ove godine podnijeli su nadležnim tužilštvima 13 izvještaja zbog sumnje u krivična djela na osnovu kojih je budžet oštećen za 5,5 miliona maraka.

Vrijednost prijavljene štete veća nego za cijelu 2023. godinu: Poreski obveznici prijavljeni tužilaštvu zbog utaje 5,5 miliona km
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tako je vrijednost prijavljene štete u prvoj trećini godine, veća nego za cijelu 2023. godinu kada je ona iznosila 3,7 miliona maraka, piše Capital. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U poređenju sa ovogodišnjih 13, prošle godine je podneseno čak tri puta više izvještaja, odnosno 39, što pokazuje da je vrijednost onih koji su dostavljeni tužilaštvu od janara do aprila daleko veća. Generalno, najviše izvještaja, njih devet, u prva tri mjeseca ove godine podneseno je zbog sumnje u utaju poreza i doprinosa, dva su se izvještaja odnosila na nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, dok je jedna prijava bila za neuplaćivanje poreza po odbitku. Iz Poreske uprave kažu da je to samo dio posla koji su radili.

-Inspektori su u ovoj godini, u skladu sa poreskim zakonodavstvom, vršili i informativne kontrole čiji su rezultati poslužili za druge postupke koji su u nadležnosti Poreske uprave ili drugih republičkih organa uprave – naveli su oni.

Dok sa jedne strane poreski inspektori rade na razotkrivanju poreskih malverzacija, policija sa druge strane u posljednje vrijeme sve češće posjećuje Poresku upravu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U akciji u martu kojom je rukovodilo Republičko javno tužilaštvo uhapšena su dvojica inspektora Poreske uprave zbog sumnje da su se bavili primanjem mita i trgovinom uticajem.

U oktobru prošle godine trojica službenika koji su radili u Odjeljenju za prinudnu naplatu su uhapšena zbog sumnje da su nezakonito pogodovali poreskim dužnicima gdje su  za svoje usluge uzimali robu i novac.

Takođe u akciji “Afrodita” koja je vođena početkom decembra prošle godine uhapšeno je troje zaposlenih u PURS, zbog istih krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

  • 23:00

    17°C
  • 02:00

    17°C
  • 05:00

    16°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

81 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

329 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI