Poskupljenja umotana u celofan: Sve manje gramaže proizvoda, a cijene sve veće

  • BiH
  • 10. May 2024.

Broj proizvoda koji imaju sve manja pakovanja na policama trgovina sve je veći.

Poskupljenja umotana u celofan: Sve manje gramaže proizvoda, a cijene sve veće
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tako građani iz dana u dan primijećuju da, dok se smanjuje gramaža i litraža brojnih prehrambenih proizvoda, njihova cijena ostaje ista, a nerijetko i viša. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Smrznuto voće

Nije nepoznanica da je prava rijetkost kupiti čokoladu od 100 grama, pakiovanje riže od kilogram, jogurt od 200 grama i slično, a u zadnje vrijeme građani uočavaju da su značajna smanjenja pakovanja smrznutog voća i povrća, kao i ribe. Najprije se gramaža sa 500 smanjila na 450, a potom na 300.

Takođe, pakovanja smrznutog povrća u briketima, poput, špinata sada teže 650 umjesto ranijih 750 grama. I, proizvođači maslaca koji je u BiH skuplji nego u skandinavskim zemljama, sve više pribjegavaju pakovanju od 200 umjesto klasičnih 250 grama. Ta pojava je primijećena i u farmaceutskoj industriji, pa se tako u lijekovima kutija i suplemenata rijetko može naći isti broj tableta kao ranije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

I u udruženjima potrošača bilježe porast broja proizvoda s manjom ambalažom. Svjesni su, kako kaže Marin Bago, čelnik Udruženja „Futura“ da to opravdano izaziva ljutnju potrošača. Međutim, kako naglašava, takvi slučajevi ne dovode do kršenja prava potrošača.

– Da budemo sasvim jasni, tu se radi o klasičnom poskupljenju umotanom u celofan. To je, zapravo, skriveni ili obmanjujući marketing. Svjedoci smo da ta manja pakovanja brojnih proizvoda drže iste ili u brojnim slučajevima više cijene i da smo, ustvari, za isto ili više novca dobili manje – govori Bago.

Posebne oznake

U brojnim zemljama se pokušavaju izboriti, prvenstveno, sa „šrinklacijom“ s ciljem zaštite svojih potrošača. Prva koja je u tome uspjela je Francuska, čiji će trgovci morati kupce obavještavati o smanjenom pakovanju proizvoda koje ne prati adekvatno smanjenje cijena. Takvi proizvodi na policama trgovina moraće imati posebne oznake, piše Avaz.

Za pojavu smanjivanja gramaže i litraže proizvodima po istoj, ali i većoj cijeni je skovan termin „šrinkflacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

  • 23:00

    17°C
  • 02:00

    17°C
  • 05:00

    16°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

84 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

329 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 20. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI