U Jadranu ulovljena riba čiji je otrov 1.200 puta jači od cijanida

Jedna od najotrovnijih riba na svijetu srebrnopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus) ulovljena je kod Medulina u Jadranu.

U Jadranu ulovljena riba čiji je otrov 1.200 puta jači od cijanida
FOTO: Facebook/Aquarium Pula

Ona sadrži otrov tetrodotoksin, koji je smrtonosan za ljude. Ovaj otrov je do 1.200 puta otrovniji od cijanida. U jednoj jedinki ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a ne postoji poznati protuotrov. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sedam jedinki srebrnopruge napuhače uočeno je kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj.

"Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od jedan do dva mg fatalna", objavljeno je na internet stranici Aquarium Pula, prenio je portal 24sata.

Dodaje se da je ribu ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u takozvane lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predijelima Indijskog i Tihog okeana.

Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utiče na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, kida mamce i udice.

Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu "napuhanost" jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plijenom grabežljivca. 

Umjesto bijega, napuhača koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode, pa čak i vazduha kad je to potrebno, kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA