Bijeljina: Porodice stradalih krenule na mjesto zločina u Tuzli

Porodice žrtava i preživjeli učesnici "Tuzlanske kolone" krenuli su danas autobusima u Tuzlu, gdje će na mjestu zločina biti obilježene 32 godine od mučkog napada na kolonu JNA koja se, po ranijem dogovoru, povlačila iz grada.

Bijeljina: Porodice stradalih krenule na mjesto zločina u Tuzli

Do Banj Brda, odnosno entitetske granice, kolonu će pratiti policija Republike Srpske, a dalje policijski službenici iz Tuzlanskog kantona.

Na Brčanskoj malti u Tuzli od 10.00 do 11.00 časova planirana je mirna šetnja, polaganje cvijeća i vjerski pomen, čime će biti obilježene 32 godine od napada muslimanskih snaga na kolonu JNA u Tuzli kada su ubijena 54 vojnika, 78 ranjeno, a 44 su zarobljena. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Po povratku iz Tuzle, kod Spomen-kosturnice na bijeljinskom gradskom groblju Pučile u 12.30 časova biće služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, a za 12.45 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.



Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu i tom prilikom su ubijena 54 pripadniika JNA, 78 je ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA