Indija preuzela kontrolu nad iranskom lukom na 10 godina, SAD upozorila na sankcije

Indija i Iran potpisali su ugovor kojim se kompaniji India Ports Global (IPGL) omogućuje razvoj i kontrola upravljanja iranskom lukom u periodu od 10 godina.

Indija preuzela kontrolu nad iranskom lukom na 10 godina, SAD upozorila na sankcije

Indija je 2016. sklopila sporazum o razvoju strateški važne luke Čabahar, u blizini iranske granice s Pakistanom. U ponedjeljak je potpisan dugoročni ugovor s Iranom o daljnjem razvoju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Indijski ministar pomorstva nazvao je to „istorijskim trenutkom u vezama Indije i Irana“.

Ali taj se potez možda neće dobro svidjeti SAD-u, koji je u posljednje tri godine uveo više od 600 sankcija subjektima povezanim s Iranom.

Na brifingu za novinare u utorak, zamjenik glasnogovornika Stejtt Dipartmenta Vedant Patel rekao je, upitan o dogovoru, da su američke sankcije Iranu još uvijek na snazi i da će ih Vašington nastaviti provoditi, prenosi Kliks.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Bilo koji subjekt, svako tko razmatra poslovne dogovore s Iranom - mora biti svjestan potencijalnih rizika kojima se otvara i potencijalnog rizika od sankcija“, rekao je.

Indija još nije odgovorila na izjavu.

Indija je preuzela operacije luke krajem 2018. Luka je otvorila tranzitnu rutu za indijsku robu i proizvode u Afganistan i centralnu Aziju, izbjegavajući kopnenu rutu kroz Pakistan, sa kojim su u zategnutim odnosima..

Do sada je 2,5 miliona tona pšenice i 2000 tona mahunarki isporučeno iz Indije u Afganistan kroz luku Čabahar, kažu zvaničnici.

Prema sporazumu, IPGL će uložiti oko 120 miliona dolara s dodatnih 250 miliona dolara u finansiranju, čime će vrijednost ugovora iznositi 370 miliona dolara, rekao je iranski ministar cesta i urbanog razvoja Mehrdad Bazrpash.

Indijski ministar vanjskih poslova S Jaishankar rekao je da će sporazum „očistiti put za veća ulaganja u luku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA