TUZLANSKA KOLONA - SJEĆANJE Zatraženo poštovanje za Srbe ubijene u proteklom ratu

Porodice ubijenih pripadnika JNA u Tuzli prije 32 godine, kao i oni koji su preživjeli taj zločin muslimanskih snaga, te predstavnici institucija Republike Srpske odali su danas u Bijeljini počast za 54 nevine žrtve i od međunarodne javnosti zatražili poštovanje za sve srpske žrtve iz proteklog rata u BiH.

TUZLANSKA KOLONA - SJEĆANJE Zatraženo poštovanje za Srbe ubijene u proteklom ratu

Preživjeli učesnik tuzlanske kolone Radovan Krstić, kojem su muslimanski zločinci ranjenom pucali u usta, izrazio je nadu da ovaj masakr, ipak, neće proći nekažnjeno i pozvao Srbe da njeguju kulturu sjećanja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić poručio je nakon pomena kod spomen-kosturnice na bijeljinskom groblju Pučile da svijet napokon treba da otvori oči i vidi nepobitne činjenice, da je stravični zločin u Tuzli počinjen mimo svih međunarodnih i humanitarnih zakona.

"Mučkim ubijanjem vojnika u Tuzli, koji se desio samo 10 dana nakon sličnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prekršene su odredbe međunarodnog ratnog prava i Ženevske konvencije, a odgovornost za ovaj unaprijed dobro planiran i pripreman zločin je na tadašnjim vlastima opštine Tuzla koje su garantovale bezbjedan izlazak pripadnicima JNA iz grada", rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, neobjašnjivo je da niko za ovaj zločin nije osuđen i pored nesumnjivih dokaza, dokumentacije i video-snimaka, kao i činjenica i dokaza koji ukazuju na direktne naredbodavce i izvšioce zločina čiji trag vodi do samog vrha bošnjačkog ratnog vrha iz tog doba.

"U ime porodica žrtava i u ime Republike Srpske koja neće, ne može da zaboravi ove nevine žrtve, zahtijevam od organa pravosuđa BiH da prestanu sa diskriminacijom žrtava", poručio je Egić.

On je ocijenio da je došlo vrijeme da se dokaže da su i Srbi stradalnici proteklog tragičnog sukoba u BiH, da nada u srpskom narodu nije izgubljena i da Republika Srpska nikada neće odustati od zahtjeva da istina i pravda stignu i za srpske žrtve.

"Iskreno se nadam da će prestati politička manipulacija žrtvama", rekao je Egić.

Egić je naveo da je na području tuzlanske regije od 1992. do 1995. godine stradalo je 1.265 Srba, a 80.000 je protjerano.

"Ovaj egzodus Srba sa šire tuzlanske regije prouzrokovan je zločinima nad srpskim civilnim stanovništvom i strahom da se ne ponovi genocid koji su preživjeli za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, a golgotu je prošla i Eparhija zvorničko-tuzlanska, jedna od najstarijih eparhija Srpske pravoslavne crkve", rekao je Egić.

Ispred spomen-kosturnice srpskim žrtvama zločina u Tuzli koji su 15. maja 1992. godine počinile muslimanske formacije, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić pozvao je na zaštitu Srpske kao uslova i garanta opstanka srpskog naroda.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović nazvao je monstruoznim zločin bez kazne nad Tuzlanskom kolonom i progon 80.000 Srba iz tuzlanske regije koji je nakon zločina uslijedio.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA