Kriza vlasti u Federaciji utiče i na ostatak BiH

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da stalna politička nestabilnost u Federaciji BiH /FBiH/ ima negativan uticaj i na ostatak BiH.

Kriza vlasti u Federaciji utiče i na ostatak  BiH

"Kriza vlasti u FBiH otežava i usporava postizanje međusobnih dogovora ili sprovođenje zajedničkih projekata, a proces evrointegracija podrazumijeva tijesnu saradnju oba entiteta, i sad i u budućnosti", izjavila je Cvijanovićeva za "EuroBlic".

Ona je navela da posljednja kriza sa smjenom vlasti samo potvrđuje da postoji stalna kriza u FBiH, jer je tamo otvoreno nekoliko paralelnih, a komplikovanih procesa, uključujući i ustavnu rekonstrukciju tog entiteta i rješavanje problema u gradu Mostaru.

"Traži se ključ za rješavanje unutrašnje organizacije FBiH kojom bi se kroz određena strukturna pojednostavljenja podigao nivo njene operativnosti, smanjili troškovi preglomazne administrativne strukture, ali isto tako riješili i unutrašnji politički odnosi", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su, ipak, ovi procesi ograničeni na prostor FBiH, jer Republika Srpska ima i jednostavnu i funkcionalnu strukturu koja u potpunosti garantuje i operativnost i funkcionalnost u sprovođenju i evropskih i svih drugih obaveza.

"Međutim, uprkos tome, sve to odražava se na dinamiku i kapacitet za sprovođenje evropskih obaveza, jer je neophodno imati usaglašen mehanizam koordinacije na osnovu kojeg će svi nivoi vlasti sprovoditi evropske obaveze u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, a da pri tome ispoljavaju potrebnu funkcionalnost i efikasnost", pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, nameće se logično pitanje da li ćemo imati ujednačenu efikasnost ako FBiH ne pokazuje potrebnu organizovanost kad je riječ o procesu evropskih integracija.

"Treba podsjetiti da su najzahtjevnije faze tog procesa tek pred nama. Imajući u vidu da su tim procesom obuhvaćene skoro sve važne oblasti, onda je problem višestruk", dodala je Cvijanovićeva.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske podsjetila je na cilj da se sa istim kapacitetom i istom političkom voljom usvajaju evropska pravila i standardi na cijelom prostoru BiH i dodala da je nesporno da će nastati problem ukoliko dva entiteta imaju različit pristup prema ovom pitanju i svojoj ulozi u njemu.

"To što je BiH u unutrašnjem organizacionom smislu asimetrična ne predstavlja problem i bez obzira kakvu reformu Federacija sprovede, razlike između dva entiteta i dalje će postojati", istakla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA