Izložen „Babin hrast“ star 300 godina

„Babin hrast“, svojevrsni simbol Dervente star oko 300 godina, izložen je u parku kod Ukrine, a sve informacije o ovom eksponatu na srpskom i engleskom jeziku upisane su na tablu koja se nalazi uz ovaj jedinstven primjer lužnjaka.

Izložen „Babin hrast“ star 300 godina
FOTO: Glas Srpske

„Babin hrast“ prije nego što se srušio prošle godine usljed nevremena, nalazio se u naselju Lug pored magistralnog puta Derventa – Prnjavor, i bio je jedno od najraskošnijih i najvećih stabala hrasta lužnjaka u Republici Srpskoj. Stablo visoko 20 metara, prečnika debla oko 190 centimetara, bilo je rijedak primjerak lužnjaka. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Upravo zbog toga, ali i izuzetne ambijentalne vrijednosti, Turistička organizacija grada preuzela je brigu o hrastu.

– „Babin hrast“, koji je ime dobio po starici koja je živjela u kući pored, bio je i ostao simbol i ponos grada, ali i spomenik gorostasne šume lužnjaka koja se prije nekoliko vijekova protezala dolinom rijeke Ukrine. Ovaj hrast je i simbol života i mjesto okupljanja na kojem su, u ranijim decenijama, organizovani zborovi i igranke. Bio je pod zaštitom Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodne rijetkosti NR BiH od 1965. godine kao prirodna i dendrološka rijetkost. Republički zavod za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog naslijeđa ga je revalorizovao 2017. godine, kao objekat prirodnog naslijeeđa. Zbog svega toga odlučili smo da, uz podršku Gradske uprave, hrast izložimo i obezbijedimo informacije sugrađanima kako bi se istorija hrasta prenijela i na buduće generacije – rekla je direktorica Turističke organizacije grada Biljana Teofilović.

Poslije urušavanja hrasta, Gradska uprava je podržala ideju Turističke organizacije, te preuzela brigu o sječi, orezivanju, prevozu i postamentima za izlaganje hrasta, prenosi Derventski list.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Osim „Babinog hrasta“ u Žeravcu se nalazi i hrast lužnjak čija se starost procjenjuje na oko 400 godina, a koji bi mogao da bude proglašen spomenikom prirode.

Legende

Iza ovog hrasta ostale su brojne priče i predanja, a prema jednoj od lokalnih legendi ispod hrasta su se mogli skupiti svi stanovnici sela Lug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA