Medicinsko čudo: Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa

Gejl Din (72) iz Sidneja je baka čak 10 unučadi, ali njen najveći podvig je što je pet puta preživjela rak i uklonjeno joj je 11 organa, a ona je još uvijek živa. Ljekari kažu da je pravo "medicinsko čudo".

Medicinsko čudo: Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa

"Brojni ljekari su mi rekli da ne poznaju nikoga da je imao pet različitih veoma ozbiljnih karcinoma i da su ih preživjeli. Zahvalna sam što sam živa", rekla je Gejl za medije u Australiji, a prenosi Telegraf. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ova baka je sa 38 godina se susrela sa prvom opakom bolešću i to rakom dojke koji je otkrila sasvim slučajno na preventivnom pregledu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Danas besplatni mamografi. Nikad ranije nismo čuli za njih. Mislili smo da bi to moglo biti zabavno", prisjeća se baka svoje reakcije kada je ugledala tablu za preventivne preglede na koje je sa drugaricom otišla pukom slučajnošću a kada joj je konstatovana prva strašna dijagnoza.

Doktorka joj je saopštila da ima maligni tumor od četiri centimetara u lijevoj dojci zbog čega je Gejl ostala u šoku.

„Imala sam 38 godina, osjećala sam se dobro. Nikada nisam imala veliki medicinski problem bilo koje vrste, a ipak je postojao. Ali to je priroda raka. To je podmuklo", objasnila je i rekla da je odmah pomislila na svoje troje djece jer je samohrana majka.

Glavna motivacija bila su joj djeca i prva reakcija joj je bila "kako da pobijedi ovu opaku bolest", prenosi News.com.au.

Nakon operacije, gospođa Din je prošla kroz šest mjeseci „veoma teške“ hemoterapije, zbog koje je izgubila kosu. Čak i nakon operacije i liječenja, u glavi gospođe Din još je postojala misao da će joj biti uručena još jedna dijagnoza raka.

Pet godina kasnije, 1996, tokom mamografije, ljekari su joj rekli da ima rak na drugoj dojci. Ovog puta, barem je znala sa čime ima posla.

"Poslije prvog raka, ušla sam u režim borbe. Uvijek sam vidjela rak kao neprijatelja kojeg treba pobijediti. Nisam to vidjela kao ubicu ili nešto čega bih se plašila. Prevaziću, objasnila je Gejl.

Ali hemoterapija od nekoliko godina ranije je uzela danak i "pokvarila njene sisteme". Samo tri godine nakon drugog karcinoma uslijedila je treća dijagnoza.

Gejl je otišla kod ginekologa nakon što je doživjela vaginalno krvarenje da provjeri da li je sve u redu.

"Doktor je sjedio na krevetu i imao je suze u očima. Onda mi je saopštio da mi je matericu cijelu 'pojeo' rak", rekla je Gejl i dodala da joj je ubrzo uslijedila operacija na kojoj je uklonjena materica.

Nakon treće operacije, Gejl je bila mirna 16 godina tokom kojih je zaista uživala, putovala i zaljubila se u svog sadašnjeg muža. Međutim, 2015. godine je tokom redovne kolonoskopije ustanovljeno da ima rak karlice veličine teniske loptice.

Taj period, nakon operacije, bio joj je najgori u životu. Ona je "devet najgorih nedjelja" provela u krevetu, nije imala motivaciju da živi i bilo joj mrsko da živi.

Tretman je bio uspješan, ali je morala da sa sobom nosi torbu za kolostomu.

Prošle godine, kada je otišla na redovnu kontrolu zbog blokade crijeva sa svojom torbom za kolostomu, doktori su pronašli rak na lijevom bubregu.

"Bio je to veliki šok, ali moj specijalista je rekao da to nije problematično i da će mi izvaditi bubreg", objasnila je.

Nakon što je preživjela karcinom i nakon što je uklonila mnoštvo organa, uključujući dojke, 26 limfnih čvorova, matericu, jajovode, jajnike, žučnu kesu i lijevi bubreg, 72-godišnjakinja se nada da se rak neće vratiti.

Godine 2017. odlučila je da se testira na mutaciju gena BRCA, koja je bila pozitivna i objasnila njena prva dva raka dojke.

Ona sada pomaže drugima nakon što je pristala da postane predmet istraživanja raka i apeluje na sve da se podvrgnu preventivnim pregledima kako bi imali vremena da reaguju ukoliko ih zategne ova grozna dijagnoza, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

33°

Umjereno oblačno
 • 17:00

  Umjereno oblačno
  33°C
 • 20:00

  Umjereno oblačno
  32°C
 • 23:00

  Kiša
  27°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

36 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

185 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 23. Jul 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI