Upozorenje iz IDDEEA-e: Građani na meti prevaranata

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH saopštila je da je implementirala digitalni identitet za sve građane BiH, koji treba da budu pažljivi prema pravnim licima koji se lažno predstavljaju.

Upozorenje iz IDDEEA-e: Građani na meti prevaranata
FOTO: Depositphotos

Iz IDDEEA-e apeluju na građane da kod korištenja digitalnih identiteta i elektronskog potpisa, bilo da je riječ o ličnim podacima ili uslugama koje pružaju ka trećim licima, budu pažljivi sa svim pravnim licima koji se lažno predstavljaju, ne ispunjavaju ni minimalno navedene uslove, te pokušavaju da prevare fizička i pravna lica u navedenoj oblasti. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Digitalni identitet skup informacija koje jedinstveno identifikuju pojedinca ili neki entitet u digitalnom okruženju. U zavisnosti od države do države, ovaj identitet može uključivati korisnička imena, lozinke, digitalne certifikate, biometrijske podatke, e-mejl adrese, profile na društvenim mrežama i druge vrste digitalnih podataka - navedeno je u saopštenju.

Digitalni identitet omogućava pristup različitim onlajn uslugama, aplikacijama i resursima i igra ključnu ulogu u autentifikaciji i autorizaciji korisnika.

- Sa porastom broja onlajn usluga, upravljanje digitalnim identitetom postaje sve važnije kako bi se osigurala privatnost, sigurnost i zaštita podataka na mreži. Svaka država može da ima više digitalnih identiteta. Fizička i pravna lica sama biraju za koje svrhe će koristiti koji digitalni identitet, te kojem digitalnom identitetu oni vjeruju - navedeno je u saopštenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz ove agencije su naveli da je minimalni uslov za razmatranje pravnog lica koje implementira neki digitalni identitet da je međunarodno sertifikovano, te da je osiguralo međunarodnu sljedivost.

Trenutno na području BiH su Uprava za indirektno oporezivanje BiH, IDDEEA BiH i BH Pošte nadležni ovjerioci upisani u evidenciju ovjerilaca i priznati po važećem Zakonu o elektronskom potpisu u BiH, certificirani po relevantnim međunarodnim standardima uključujući i eIDAS regulativu.

IDDEEA, kao institucija koja je međunarodno certifikovana, te nadležna za identifikacione dokumente, elektronski potpis i elektronske certifikate vezane za identifikacione dokumente, implementirala je digitalni identitet u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA