Povećan broj pritužbi na rad sudija i tužilaca

  • BiH
  • 25. Feb 2013.

Pritužbe na rad sudija i tužilaca koje su u prošloj godini dospjele do disciplinskog organa Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH povećane su u odnosu na prethodne godine, potvrdio je glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić.

Povećan broj pritužbi na rad sudija i tužilaca

Veći broj pritužbi odnosi se na rad sudija, što je prema Murtezićevim riječima, logično, jer ima više sudija pa samim tim i više predmeta.

"Činjenica je da ima i popriličan broj pritužbi na rad tužilaca. Sve skupa u prošloj godini primili smo oko 800 pritužbi na sudije, a oko 250 na tužioce", izjavio je Murtezić sinoć za BH televiziju.

On je naveo da su u prošloj godini izrečene 33 sankcije koje se u najvećoj mjeri odnose na opomene.

"Imali smo i smanjenje plata i pomjeranja sa pozicije glavnog tužioca. Javnost stalno traži oštrije mjere. Suština nisu mjere, već preventiva", rekao je Murtezić.

On je objasnio da se prilikom određivanja mjere uzima čitav niz relevantnih faktora kao što su raniji rezultati u radu, ranije sankcionisanje, ponašanje i slično.

Murtezić je dodao da Kancelarija disciplinskog tužioca često pokreće postupak po službenoj dužnosti protiv sudija i tužilaca, te da su izvještaji o zastarama krivičnog gonjenja koje prikuplja VSTS, presude, odnosno osluke Ustavnog suda BiH u kojima je uočeno kršenje prava na fer i pravedno postupanje kod suđenja kao i medijske objave, najčešći izvor takvog pokretanja postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA