Opozicija vlasti ili Republici Srpskoj?

Aktuelna politička kriza oko Izbornog zakona BiH, bi po svakoj logici trebala da okupi sve predstavnike srpskih političkih stranaka, gdje bi oni stali na branik srpskog nacionalnog interesa. To se ipak ne događa, jer odluka opozicije da čak ne dođe ni na razgovor, gdje bi im se, prema nezvaničnim informacijama, ponudilo da vladajuće partije u Republici Srpskoj prihvate kakav god predlog opozicije po pitanju Izbornog zakona RS, pod samo jednim uslovom, a to je da nije nametnut od strane bilo koga, može značiti samo jedno – da su oni u ovom trenutku opozicija Republici Srpskoj, a ne vlasti.

Opozicija vlasti ili Republici Srpskoj?

Gostovanje bivšeg sudije Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića u “klix studiju” kod, trenutno najpopularnije federalne novinarke Emele Burdžović, nam je dalo odgovore na neke od ključnih pitanja u BiH, a među njima je i pitanje zakona na osnovu koga se biraju politički predstavnici u BiH. Gospodin Knežević je u toj emisiji de facto i de jure objasnio da ne postoji državna imovina BiH, da BiH nije suverena zemlja dok god imamo strane sudije u Ustavnom sudu BiH, da postoje dvostruki aršini kod donošenja odluka Ustavnog suda gdje je naveo primjer odluka po pitanju Dana Republike Srpske, odnosno o tzv. Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine (1.mart). Obavezno odgledati cijelu emisiju, u kojoj g. Knežević raščinjava be-ha narativ o potrebi stranaca, kao neutralnog faktora koji će nam pomoći da izgradimo pravednije društvo. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dakle, ko god se bavi Bosnom i Hercegovinom, a time ujedno i Republikom Srpskom, jasno vidi da je u poslednje vrijeme strani faktor ujedno i destabilizirajući faktor u ovoj državi. To vidi i opozicioni SDS i PDP, ali je svakim danom sve jasnije da je njima imperativ vlast, a ne srpski nacionalni interes. Kako drugačije objasniti njihovo političko djelovanje, odnosno njihove stavove po ključnim pitanjima za Republiku Srpsku? Ako smatrate da trenutni Izborni zakon pruža priliku za malverzacije, i imate priliku da vi date predlog zakona koji će doprinjeti da izborni proces bude legitiman u svakoj mogućoj mjeri, a to ne želite da uradite, pa kakva se poruka šalje? U tom slučaju zaista dajete materijal nekome da kaže da nije u pitanju legitimnost izbora, već rezultat istih. Podrška naroda se dobija političkom platformom tj. programom koji u svom okviru mora za prioritet imati nacionalni interes, posebno u trenutku kad je svevrsni napad na srpski narod u toku. Servilnost radi ostvarivanja sopstvenih političkih interesa u ovom trenutku se može tretirati kao oblik autošovinizma.

Kad opozicione stranke budu vodile jasno opredijeljene politike, kompatibilne sa srpskim političkim interesima, onda mogu imati neku šansu. Sa subverzivnim stavom po pitanju srpskog nacionalnog jedinstva, oni tu šansu nemaju.

Piše: Aleksandar Ostojić

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA