Danas nastavak suđenja Dodiku i Lukiću

  • BiH
  • 22. May 2024.

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića zbog nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Danas nastavak suđenja Dodiku i Lukiću

Branilac predsjednika Srpske advokat Goran Bubić očekuje da će u nastavku procesa Tužilaštvo nastaviti sa izvođenjem dokaza, kao i da će Sud da odluči o predloženim dokazima odbrane. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Lukićev advokat Miljkan Pucar rekao je da je odbrana pripremila materijalne dokaze i da se nada da će Sud BiH prihvatiti sve njihove prijedloge kako njihovim branjenicima ne bi bilo uskraćeno pravo na odbranu.

Pucar je istakao da je odbrana spremila brojne materijalne dokaze, kao i da će pred Sudom pojaviti i svjedoci, odnosno eksperti.

Na prethodnom ročištu 29. aprila, Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o "dokumentu" koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na "bosanski jezik".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sudija u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Uzunovićeva je odbacila da kao dokaze prhvati i 30 novinskih članaka, te istakla da se kao dokazi mogu prihvatiti jedno orignalni dokumenti, ovjerene kopije i kopije.

Tužlaštvo BiH je tada kao dokaze predočilo i kopije odluka Šmita skinute sa strance OHR-a kojima je van snage stavio oluke Narodne skupštne Republike Srpske kojima se ne primjenjuju ne prihvataju Šmitove odluke, kao i one o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Nastavak suđenja predviđen je za 13.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA