Krivična prijava protiv Šabana Nurića

Komisija za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja Republike Srpske podnijeće Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske krivičnu prijavu protiv Šabana Nurića zbog falsifikovanja diplome, izjavila je sekretar Komisije Jelena Starčević.

Krivična prijava protiv Šabana Nurića

Starčevićeva je dodala da će u vezi sa ovim slučajem biti zatražena pomoć Pravobranilaštva Srpske, a biće obaviješteni Republička uprava za inspekcijske poslove, Ministarstvo civilnih poslova BiH i sve visokoškolske ustanove u Srpskoj.

"Nurić nije falsifikovao samo svoju doktorsku diplomu i magistarski studij, što je potvrdio rektorat u Beogradu, nego je oštetio mnoge studente u čiju ćemo zaštitu stati, ali će oni, ipak, morati polagati ispite pred drugim profesorima", rekla je Starčevićeva novinarima.

Ona je dodala da će Komisija diplomatskim putem poslati zahtjev Ministarstvu inostranih poslova Srbije da se ova informacija potvrdi. Starčevićeva je napomenula da će o ovom slučaju biti obaviještene i nadležne pravosudne institucije Srbije i Hrvatske, jer postoji opravdana sumnja da je Nurić i u tim državama koristio lažne isprave.

Ona je rekla da Komisija nije nadležna za utvrđivanje vjerodostojnosti diploma, dodajući da je Nurić obmanuo Komisiju, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i nadležne opštinske organe, te školske ustanove u kojima je radio.

"Nurić je obmanuo i profesore sa kojima je zajedno pisao udžbenike", rekla je Starčevićeva, ističući da je odgovoran jer se potpisao ispod lažnih dokumenata.

Komisija za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja je u petak, 22. februara, proglasila nevažećim ranije doneseno rješenje o nostrifikaciji doktorske diplome Šabana Nurića, koji je držao predavanja na visokoškolskim ustanovama u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA