KAMPANJA EUROMELANOMA 2024 Održano predavanje i dermoskopski pregledi kože za građane Semberije

Udruženje doktora porodične medicine regije Bijeljina, Ugljevik i Lopare juče je u sklopu globalne kampanje Euromelanoma 2024 "Živi i uči. Nauči da živiš" održalo javno, humanitarno predavanje i besplatne preventivne dermoskopske preglede kože građana Semberije u prostorijama skupštinske sale JZU Centar za kulturu " Semberija".

KAMPANJA EUROMELANOMA 2024 Održano predavanje i dermoskopski pregledi kože za građane Semberije

Kampanja Euromelanoma je dobrovoljna, javna, preventivna, humanitarna kampanja koja ima za cilj podizanje svesti javnosti o karicinomima kože, značaju njihove prevencije i rane dijagnoze, ali i pružanje podrške osobama obolelim od karcinoma kože. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Mesec maj, kao mesec borbe protiv karcinoma, obilježen je širom Evrope u čak 39 zemalja kampanjama Euromelanoma u kojima udruženo učestvuju dermatolozi, plastični hirurzi i specijalisti porodične medicine. U Bosni i Hercegovini kampanja se izvodi u 4 klinička centra, 40 zdravstvenih ustanova, 26 gradova širom Republike Srpske i Federacije BiH, a učestvuje dobrovoljno bez novčane naknade čak 84 lekara. Dom zdravlja Bijeljina aktivni je učesnik kampanja Euromelanoma od 2016.godine.

Javno humanitarno predavanje držali su predsednik Udruženja doktora porodične medicine regije Bijeljina, Lopare, Ugljevik Jovanović dr Vedrana, spec. porodične medicine, šef porodične medicine centralne zgrade u Domu zdravlja Bijeljina; Novaković dr Igor, spec. porodične medicine, šef edukativnog centra Doma zdravlja Bijeljina; Vasilić dr Zoran spec. porodične medicine, načelnik preventivnog centra Doma zdravlja Bijeljina. Preventivne dermoskopske preglede vršila je Ostojić dr Zdenka spec. dermatologije zaposlena kao doktor porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Učesnik i saradnik kampanje je i Gavrić dr Goran, spec dermatologije ZU "Dr. Anka Gavrić" koji će 27.05. i 30.05. vršiti besplatne preventivne dermoskopske preglede zainteresovanih građana (kontakt telefon: 055 202 949; 055 205 528).

Prisutni građani su dobili važne informacije o faktorima rizika za nastanak karcinoma kože, značaju UV zračenja u nastanku svih vrsta karcinoma kože, načinima prevencije, tehnikama samopregleda, značaju ranog otkrivanja i lečenja karcinoma kože.

Nakon predavanja zainteresovanima je preventivni pregled kožnih promena obavila spec. dermatologije  Ostojić dr Zdenka.

Dr Vedrana Jovanović je istakla da je rano otkrivanje karcinoma kože najvažniji parametar za uspešnost lečenja i ozdravljenja, a najznačajniji faktor za neoboljevanje je svakodnevna, kontinuirana prevencija i redovni mesečni samopregled kože. Važna je novost za građane Republike Srpske to što se od ove godine u usluge FZO RS koje mogu vršiti specijalisti porodične medicine uvršten i preventivni dermoskopski pregled kože, za koje Dom zdravlja Bijeljina ima obučene lekare.

Takođe poziva sve lečene i obolele od malignog melanoma da se jave Udruženju obolelih pacijenata od malignog melanoma Republike Srpske " Mi smo sa vama" www.mismosavama.net.

Dr Igor Novaković je posebno istakao važnost zaštite od sunčevog UVA i UVB zračenja primenom fizičkih i hemijskih metoda zaštite, ističući naučno dokazanu  činjenicu da koža ne prašta, te da se svako oštećenje kože, svaka opekotina, crvenilo i iritacija zbrajaju.

Dr Zoran Vasilić je naglasio važnost redovnih mesečnih samopregleda kože, godišnjih dermoskopskih preventivnih pregleda i značaj neodgađanja pregleda bilo koje suspektne promene kože naročito ako se radi o novonastaloj promeni na koži koja se razlikuje od ostalih mladeža, demonstrirao tehnike samopregleda kože objašnjavajući njihov postupak izvođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

33°

Vedro
 • 14:00

  Vedro
  33°C
 • 17:00

  Vedro
  34°C
 • 20:00

  Vedro
  31°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

25 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

473 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 19. Jun 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI