Tinejdžer "Božji influenser" biće prvi svetac iz generacije milenijalaca

Italijanski tinejdžer rođen u Londonu koji je svoj kratak život proveo šireći svoju veru na internetu, stekavši nadimak "Božji influenser", postaće prvi svetac Katoličke crkve iz generacije milenijalaca.

Tinejdžer "Božji influenser" biće prvi svetac iz generacije milenijalaca
FOTO: Slobodnaevropa/AP/AFP

Karlo Akutis (Carlo Acutis), koji je preminuo od leukemije 2006. sa 15 godina, proglašen je blaženim pre četiri godine pošto je Vatikan procenio da je čudom spasao život jednom dečaku. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Time je Akutis postao najmlađa savremena osoba koju je papa proglasio blaženom.

Papa Franja je u četvrtak otvorio put da Akutis postane svetac pošto je odobrio još jedan čudesni čin, pripisujući mu oporavak mlade žene, čija majka se 2022. nad njegovim grobom pomolila za svoju ćerku koja se posle oporavila.

Karlova majka Antonija Salcano (Antonia Salzano) opisala je odluku Vatikana kao "veliku radost", rekavši za Radio Vatikan da su se "mnogi molili za ovu kanonizaciju".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Nisam bila primer svetosti, ali Karlo je za mene bio kao učitelj, bio je poseban, nikad pritužba, nikad kritika", rekla je ona.

Karlo Akutis je rođen u Londonu 3. maja 1991. godine od roditelja Italijana i kao dečak se preselio s njima u Milano, gde je odrastao sa interesovanjem za računare.

"Karlo je koristio internet kao sredstvo za evangelizaciju", rekla je Salcano za italijanski list Republika (La Republica) u intervjuu objavljenom u petak.

Takođe poznat kao "sajberapostol", Karlo Akutis je upozoravao svoje savremenike da internet može biti i prokletstvo, ali i blagoslov.

Njegova majka je rekla da je takođe pomagao u svojoj zajednici, deleći ćebad i hranu za beskućnike u Milanu.

Rekla je da je oduvek znala da će postati svetac: "On mi je to sam rekao, javivši mi se u snu".

Njegove pristalice su ranije sugerisale da bi Karlo mogao da postane svetac zaštitnik interneta, iako se smatra da je to učenjak iz sedmog veka Isidor de Sevilja.

Karlo Akutis je preminuo 12. oktobra 2006. u Monci na severu Italije.

On je proglašen blaženim – ili "Blagoslovenim" – u italijanskom gradu Asiziju, domu papinog imenjaka Svetog Franje, gde je Karlo hodočastio nekoliko puta.

On je tamo i sahranjen po sopstvenoj želji, pošto je postao poštovalac svetog Franje Asiškog zbog njegove posvećenosti siromašnima.

Telo Karla Akutisa u crkvi u Asiziju, 10. oktobar 2020.

Umbrijski grad je bio jedno od njegovih omiljenih turističkih destinacija. Njegovo telo, obučeno u trenerku i patike, izloženo je u svetištu u gradu, a njegovo srce je izloženo u relikvijaru u bazilici Svetog Franje.

Karlovi ostaci su preneti u crkvu Santa Marija Mađiore u Asiziju i izloženi u grobnici sa staklenom stranom.

Njegova grobnica je postala mesto hodočašća mnogih katolika i mesto drugog čuda koje mu je pripisao Vatikan.

Akutis je koristio svoj prirodni tehnološki talenat da napravi veb stranicu za katalogiziranje čuda i vodio je računa o sajtovima lokalnih katoličkih organizacija.

Još dok je bio u osnovnoj školi, sam je naučio da kodira koristeći univerzitetski udžbenik informatike, a zatim je naučio kako da uređuje video zapise i kreira animacije.

Takođe kao malo dete, Akutis je pokazao snažnu religioznost koja je iznenadila njegove roditelje koji je nisu praktikovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

33°

Vedro
 • 14:00

  Vedro
  33°C
 • 17:00

  Vedro
  34°C
 • 20:00

  Vedro
  31°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

25 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

473 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 19. Jun 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI