Uprkos naređenju Međunarodnog suda, Izrael bombardovao Rafu

Izrael je bombardovao Pojas Gaze, uključujući Rafu, uprkos naređenju Međunarodnog suda pravde da odmah zaustavi vojnu ofanzivu u ovom gradu na jugu palestinske enklave.

Uprkos naređenju Međunarodnog suda, Izrael bombardovao Rafu

Palestinski očevici i ekipe agencije AFP izvijestili su o izraelskim udarima u Rafi i centralnom gradu Deir al Balah. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Istovremeno, u Parizu su obnovljeni napori radi postizanja primirja u ratu koji je izbio nakon što je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra.

MSP je, nakon prijave koju je podnijela Južnoafrička Republika i u kojoj tvrdi da vojna operacija predstavlja genocid, naredio Izraelu da zaustavi ofanzivu na Rafu i zatražio hitno oslobađanje talaca koje i dalje drže palestinski militanti.

Naredbe najvišeg suda UN su pravno obavezujuće, ali ova institucija nema direktne mehanizme za provođenje odluka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

MSP je naložio Izraelu da zadrži otvoren granični prelaz u Rafi prema Egiptu, koji je Izrael zatvorio prije nego što je poslao trupe i tenkove u opkoljeni grad ranije ovog mjeseca.

Sud je zatražio od Izraela da omogući neometano pružanje humanitarne pomoći u potrebnom obimu i pozvao na trenutno i bezuslovno oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA