Stoltenberg: NATO neće slati trupe u Ukrajinu da ne bi postao dio sukoba

Sjevernoatlantska alijansa povećaće podršku Ukrajini, ali neće slati svoje trupe u tu zemlju, da ne bi postala "dio sukoba", izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: NATO neće slati trupe u Ukrajinu da ne bi postao dio sukoba
FOTO: DepositPhotos

- Iako povećavamo podršku Ukrajini da se odbrani, ne planiramo da šaljemo trupe NATO u Ukrajinu niti proširenje NATO kišobrana protivvazdušne odbrane na Ukrajinu. NATO neće postati dio sukoba - rekao je Stoltenberg u intervjuu za njemački list "Velt am zontag". TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim riječima, teoretski bi bilo moguće oboriti ruske rakete sa teritorije Poljske ili Rumunije, na primjer, uz pomoć baterija „patriot“.

Stoltenberg je dodao da će se na sastanku u Pragu ministri spoljnih poslova NATO pripremati za samit u Vašingtonu, koji će biti održan sredinom jula.

On je kazao da će se razgovarati i o jačanju podrške Ukrajini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-NATO se sprema da odigra mnogo veću ulogu u koordinaciji bezbednosne podrške i obuke za Ukrajinu - istakao je generalni sekretar NATO.

On je, takođe, rekao da to zahtijeva dugoročnu finansijsku posvećenost da bi se podrška postavila na čvršće i jasno predvidljive osnove.

S obzirom na sve veće gubitke Ukrajine, Stoltenberg je pozvao zemlje NATO da pruže znatno veću podršku.

-Još nije kasno da Ukrajina pobijedi. Moramo da pošaljemo više oružja i municije u Ukrajinu, uključujući protivvazdušne sisteme i oružje dugog dometa - istakao je on.

Istovremeno, rekao je Stoltenberg, saveznici moraju imati planove da popune svoje vojne zalihe i povećaju proizvodnju oružja i municije.

-Ako Putin nametne svoju volju Ukrajini, neće biti trajne bezbjednosti u Evropi i svijet će u cjelini postati nestabilniji. Moramo odvratiti Rusiju od dalje agresije. Politika pomirenja prema Putinu neće funkcionisati - istakao je Stoltenberg.

Kada je riječ o Kini, generalni sekretar NATO je kazao da NATO upozorava Kinu da njena podrška Rusiji u ukrajinskom ratu ugrožava saradnju sa Zapadom.

-Kina kaže da želi da održi dobre odnose sa Zapadom. Istovremeno, Peking raspiruje rat u Evropi. Ne možete imati oboje - istakao je Stoltenberg.

Podrška Kine je od vitalnog značaja za ruski rat u Ukrajini, naveo je Stoltenberg.

-Postoji jasan porast prodaje mašinskih dijelova, mikroelektronike i drugih tehnologija koje Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona za upotrebu protiv Ukrajine -, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

32°

Vedro
 • 14:00

  Vedro
  34°C
 • 17:00

  Vedro
  36°C
 • 20:00

  Vedro
  30°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

25 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

476 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 19. Jun 2024. 10:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI