Obilježavanje 1. marta neprihvatljivo za Republiku Srpsku

Obilježavanje 1. marta kao tzv. dana nezavisnosti BiH apsolutno je neprihvatljivo za Republiku Srpsku, jer je taj datum uvod u ratna dešavanja na ovim prostorima, saglasni su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Obilježavanje 1. marta neprihvatljivo za Republiku Srpsku

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nikola Baštinac rekao je Srni da je pravo Bošnjaka da obilježavaju bilo koji dan, ali da se 1. mart ne smije nametati kao praznik cijele BiH.

"U ovom trenutku, u BiH može da bude samo jedan zajednički praznik, a to je obilježavnje potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", naglasio je Baštinac.

Podsjetivši da je 1. marta 1992. godine u centru Sarajeva, na Baščaršiji, ubijen srpski svat, Baštinac je izrazio nadu da će Bošnjaci u budućnosti shvatiti da slavljenjem tog datuma samo otežavaju funkcionisanje suživota u BiH.

Šef Kluba poslanika SP-PUP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Saša Čudić ocijenio je da se u BiH ove, kao i svake godine ponavljaju politički ispadi.

"Nametanje nekakvih nadripraznika u BiH je vraćanje u prošlost. Kao građanin ove zemlje to ne mogu da razumijem i apsolutno je nepotrebno posvećivati tome pažnju", rekao je Čudić Srni.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nenad Stevandić naglasio je da su Bošnjaci napravili model priče o agresiji i nezavisnoj BiH.

"Taj dan je ubijen srpski svat u Sarajevu i tada su počeli krvavi sukobi u BiH. NJima je bitno da pokušavaju na bilo koji način da promovišu BiH na modelu odbrane od Srba, što je suprotno od poziva da živimo zajedno", rekao je Stevandić Srni.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpke Zoran Đerić rekao je Srni da Srpska nikada neće prihvatiti obilježavanje 1. marta kao tzv. dana nezavisnosti BiH.

"Taj datum je vezan za ubistvo srpskog svata u centru Sarajeva. U Federaciji BiH bi trebalo da 1. mart proglase danom žalosti, jer je ubistvo svata bio početak užasnog sukoba na ovim prostorima", konstatovao je Đerić.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan reFerendum o nezavisnosti BiH, na kojem je 62,7 odsto bošnjačkih i hrvatskih birača glasalo za nezavisnost BiH i izlazak iz SfRJ.

Istog dana, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA