“Nezavisno novinarstvo zasnovano na činjenicama”

To je natpis koji se nalazi u zaglavlju Asošiejted pres-a (Associated Press), skraćeno AP, novinske agencije sa sjedištem u Njujorku.

“Nezavisno novinarstvo zasnovano na činjenicama”
FOTO: Depositphotos

Ako pratite stranu elektronsku štampu, a posebno onu koja se bavi političkim temama, mogli ste da primjetite da su, gotovo po pravilu, autori koji se bave BiH, tačnije Republikom Srpskom i Srbijom, uvijek porijeklom etnički Bošnjaci i/ili Albanci. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Postavlja se pitanje, da li je korektno da se tom temom bave ljudi koji mogu biti i jesu pristrasni, što se vidi odmah nakon prvog pasusa, u svakom od dole navedenih tekstova?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Svi tekstovi sadrže proizvoljne i tendeciozne zaključke, kao i pežorativnu deskripciju ako se slučajno govori o odnosima Srpske ili Srbije sa Istokom. Naravno, ovdje nije riječ samo o AP, njih smo naveli kao primjer, zbog zanimljive krilatice na naslovnici. Tu je i najčuveniji časopis koji se bavi međunarodnim odnosima Forin Polisi (Foreign Policy), Politiko (Politico), i drugi.

U prethodnom ratu nismo shvatili rastuću moć masovnih medija, i doveli smo sebe do situacije da smo u očima svijeta nepravedno prikazani kao jedini krivci za građanski rat. Očigledno i danas ne radimo dovoljno po tom pitanju.

Piše: Aleksandar Ostojić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA