Prijeti mu od tri do 15 godina zatvora: Pomoćnik ministra RS optužen zbog nerada, tvrdi da nije kriv

Bivši pomoćnik ministra u Vladi Republike Srpske Dušan Jovanović, optužen da je primao platu, a nije dolazio na posao, u Okružnom sudu Banjaluka negirao je krivnju za ono što mu se optužnicom stavlja na teret.

Prijeti mu od tri do 15 godina zatvora: Pomoćnik ministra RS optužen zbog nerada, tvrdi da nije kriv
FOTO: SLAVEN PETKOVIĆ, MONDO.BA

Za kraj ovog mjeseca zakazano je suđenje u predmetu u kojem je optužen Jovanović. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva RS, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, tereti ga za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS.

Za krivično djelo iz ovog stava zaprijećena je zatvorska kazna od tri do 15 godina zatvora.

U optužnici se navodi da je Jovanović u periodu od 17. novembra 2022. godine do 31. januara 2023. godine, bio v.d. pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a na ovu funkciju ga je imenovala Vlada RS rješenjem iz novembra 2022. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Svjestan svog djela čije je izvršenje htio, neizvršavanjem svoje službene dužnosti, pribavio je sebi korist. U navedenom periodu postupao je suprotno odredbama Zakona o državnim službenicima, jer nije dolazio na posao i nije izvršavao poslove i zadatke radnog mjesta na koje je imenovan i nije rukovodio oblašću rada ministarstva za koju je formiran resor u koji je imenovan za pomoćnika ministra", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je za to vrijeme primao neto plate u iznosu od 1.308 KM za novembar 2022. godine i po 2.884 KM za decembar 2022. i januar 2023. godine, što ukupno iznosi 7.078,26 KM.

"Iznose je prisvojio na štetu budžeta RS", dodaje se u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA