Planira se regulacija rijeke Lubine kod manastira Karanovac

NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem i direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Miroslav Milovanović razgovarali su danas o realizaciji projekta regulacije rijeke Lubine u blizini manastira Karanovac na području Mjesne zajednice Kijevci kod Gradiške, saopšteno je iz "Voda Srpske".

Planira se regulacija rijeke Lubine kod manastira Karanovac

Na toj lokaciji predviđena je regulacija rijeke Lubine u dužini od 1.000 metara kako bi se manastirski kompleks zaštitio od bujičnih brdskih voda sa Kozare.

Ova mjera realizovaće se u sklopu obnove srednjovjekovnog srpskog manastira Karanovac koji su srušili Turci po osvajanju tog područja u 16. vijeku. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASANakon što su arheološkim istraživanjem pronađeni i istraženi ostaci ovog srednjovjekovnog manastira, 2018. godine započeti su građevinski radovi na obnovi manastirskog zdanja.

Milovanović je izrazio zadovoljstvo što je ova javna ustanova, zajedno sa Vladom i drugim institucijama Republike Srpske u prilici da na taj način doprinese obnovi i očuvanju duhovnog i kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA