"Dani polja strnih žita" u Bijeljini: Pšenica u dobrom stanju i na većim površinama

Proizvodnjom pšenice u Republici Srpskoj ove godine bavi se više poljoprivrednika i veće su površine zasijane nakon što je Vlada Srpske u prošloj godini obezbijedila podsticaje od 500 KM po hektaru, izjavila je Dijana Jović Damjanović iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

"Dani polja strnih žita" u Bijeljini: Pšenica u dobrom stanju i na većim površinama

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede daje sve od sebe da podsticajima i kapitalnim ulaganjima u poljoprivredi obezbijedi dobre uslove proizvodnje hrane i očekujemo i nadamo se kvalitetnom zrnu i prinosu od osam do devet tona po hektaru", rekla je Damjanovićeva novinarima na oglednom polju u Velinom Selu u Semberiji.

Prema njenim riječima, pšenica je trenutno u dobrom stanju, a rod i kvalitet zavise od primjene agrotehnike. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA



Na manifestaciji "Dani polja strnih žita" na oglednom polju u Velinom selu prikazano je 38 sorti pšenice i četiri sorte tritikale.

"Ove godine imamo i nove sorte pšenice na njivama, a sjemenske kuće su izuzetno zainteresovane da na našem tržištu pokažu sorte koje su najbolje za ovo područje, kako bi poljoprivrednici imali dobre prinose i kvalitetan rod", navela je Damjanovićeva.

Dragan Zarić iz bijeljinske poslovne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi očekuje da će i žetva pšenice krenuti ranije, s obzirom na vremenske uslove.



Šef Područne kancelarije Bijeljina savjetodavne službe resornog ministarstva Zoran Maletić istakao je da su poljoprivrednici u Republici Srpskoj počeli više da slušaju struku i upotrebljavaju nove sorte, jer su i sami uvidjeli da daju mnogo veće prinose i kvalitetnije zrno, što smanjuje fiksne troškove proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je u Velinom Selu manifestaciju "Dani polja strnih žita" na imanju domaćina Ilije Lazića. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA