Odata pošta Ljubiši Saviću Mauzeru povodom 24 godine od ubistva

U Bijeljini su danas prislužene svijeće i položeno cvijeće na spomenik ratnom komandantu "Garde Panteri" LJubiši Saviću Mauzeru u znak sjećanja na 24 godine od njegovog ubistva, a potom je na groblju u njegovom selu Kovačići služen pomen.

Odata pošta Ljubiši Saviću Mauzeru povodom 24 godine od ubistva

Mauzerov sin Bojan Savić izjavio je da je njegova porodica fokusirana na čuvanje sjećanja na ono što je LJubiša radio.

"Ovaj mjesec je za našu porodicu uvijek donosi pomiješana osjećanja. Sa jedne strane smo ponosni, jer Semberija čuva i gaji poštovanje prema LJubiši Saviću Mauzeru, a, s druge strane, svaki put iznova preživljavamo taj jun 2000. godine", rekao je Bojan novinarima.

On je istakao da njegov otac nije bio samo ratni komandant, nego i narodni vođa sa vizijom u teškim vremenima, neko ko je ne samo riječima, već i djelom učestvovao u stvaranju Republike Srpske, jer je u nju vjerovao.

"Danas kada smo ponovo suočeni sa velikim izazovima, njegov primjer stoji kao putokaz svima i predstavlja inspiraciju novoj generaciji patriota odraslih u Republici Srpskoj. Svima nam je pokazao šta je zapravo patriotizam, da to nije buka i galama velikih riječi, nego hrabra, uporna i pravedna borba za slobodu Republike Srpske i za bolje sutra", rekao je Bojan.

Predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri" Bijeljina Petar Cvijetinović poručio je da se ovo udruženje nikad neće pomiriti sa činjenicom da se nije otkrilo ko je naložio ubistvo LJubiše Savića Mauzera.

"Skandaloznom odlukom suda licu koje je presuđeno za ubistvo smanjena je kazna na sedam godina, i mi kao udruženje trudićemo se i pominjati konstantno da taj događaj ne prođe tako lako i da stalo bude u javnosti", rekao je Cvijetinović i dodao da je siguran da će se u nekom vremenu otkriti koje naložio ubistvo.

Cvijetinović je istakao da je Mauzer istorijska ličnost, ratni vojni komandant, politička figura u Semberiji, te se Udruženje trudi da se njegov lik i djelo na zaborave.

On je istakao da je Mauzer bio i politička figura, lokal patriota, te da je volio jaku Semberiju i da se u političkom smislu pita u Republici Srpskoj za mnoge stvari.

Cvijetinović je naglasio da svake godine sve više ljudi dolazi da oda poštu, te da mu je posebno drago da Semberci shvataju kolika je uloga Mauzera u stvaranju Republike Srpske i odbrane Semberije.

"Čast nam je što je njegov sin predsjednik Gradskog odobra SNSD-a u Bijeljini i mi ćemo se truditi da ga podržimo i da na neki način vratimo tu priču o Semberiji kao faktoru u Republici Srpskoj", rekao je Cvijetinović.

On je naveo da je organizator današnjeg okupljanja Udruženja veterana "Garda Panteri" zajedno sa prodicom Savić.

Predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske Zoran Miljanović istakao je da je nažalost LJubiša Savić Mauzer doživio sudbinu mnogih srpskih sinova.

"Semberija mu se odužuje tako što se na dan njegove smrti okupljamo da odamo poštu najvećem sinu kojeg je mogla ravna Semberija da iznjedri", rekao je Miljanović.

On je istakao da je Mauzer bio jedan od pokretača borbe za slobudu srpskog naroda.

"Nama ostaje da ga se sjećamo, da čuvamo Republiku Srpsku, to je njegov amanet i nadam se da će Srpska živjeti vječno", naglasio je Miljanović.

Vijence su položili članovi porodice Savić, njegovi saborci i ratni drugovi, organizacioni sekretar SNSD-a Igor Dodik, te ostali poštovaoci njegovog lika i djela.  TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA