Lopta za Euro ima zanimljiv naziv: Otkud takvo ime i zašto je "najpametnija" ikad

Samo četiri dana ostala su do početka Evropskog prvenstva, a ovo je zvanična lopta kojom će se igrati najvažniji sportski događaj ove godine.

Lopta za Euro ima zanimljiv naziv: Otkud takvo ime i zašto je "najpametnija" ikad

Smotra najboljih evropskih nogometnih selekcija igrat će se loptom s ljubavnim nazivom "Fussball Liebe", odnosno "fudbalska ljubav" koju je njemački gigant Adidas specijalno dizajnirao za Evropsko prvenstvo. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Fussball Liebe će pratiti slavne tipove Telstar, Tango, Etrusko i Europas, lopte koje su se proslavile na prošlim izdanjima evropskih prvenstava, a sve ih je dizajnirao Adidas.

Riječ je o "najpametnijoj" lopti dosad, koja uključuje Adidasovu tehnologiju Connected Ball koja šalje najpreciznije podatke VAR sudijama u realnom vremenu, baš kao što ima ugrađenu i poluautomatsku ofsajd funkciju. Cilj je smanjiti vrijeme čekanja i potaknuti brže donošenje odluka kod sudija, zahvaljujući stotinama čipova koji se u njoj nalaze.

"Uvjereni smo da će Adidas Fussball Liebe označiti naš novi korak ka izvrsnosti. Posvećeni smo tome da osiguramo da svaki aspekt održava najviše standarde kvaliteta i performansi", rekao je tehnički šef UEFA-e Zvonimir Boban na predstavljanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dizajn lopte sa crnim krilima i zeleno-narandžastim bojama predstavlja kretanje igrača po terenu. Na lopti će biti zastave svih učesnika Evropskog prvenstva.

"Kada smo dizajnirali ovu službenu loptu, bili smo inspirisani energijom i raznolikošću turnira, kao i evropskom ljubavlju prema fudbalu", rekao je šef Adidasove proizvodnje i dizajna Sam Handy, piše Kliks.

Lopta za Evropsko prvenstvo napravljena je od recikliranog poliestera i boje na bazi vode uz korištenje bioloških materijala kao što su šećerna trska, kukuruzna vlakna i drvena pulpa, što je čini najodrživijom loptom koja je ikada napravljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA