Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Dom zdravlja Bijeljina je danas počeo vakcinisanje stanovništva protiv sezonskog gripa.

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Vakcinacija se obavlja u prostorijama Higijensko-epidemiološke službe u vremenu od 6.30 do 14.30, kao i u sektorskim ambulantama porodične medicine u toku radnog vremena ambulante.

„Dosadašnja iskustva su pokazala da se tokom sezone da oko 2000 doza ove vakcine pa smo zasad nabavili tu količinu, ali ako potrebe budu veћe obezbijedićemo dodatan broj vakcina.

Cijena vakcine u Domu zdravlja je 22 konvertibilne marke, dok pravo na besplatnu vakcinu imaju pacijenti koji su na hemodijalizi, primaju hemioterapiju, pacijenti koji su imali operaciju na otvorenom srcu, oboljeli od AIDS-a, kao i ratni vojni invalidi i članovi porodica poginulih boraca", izjavio je zamjenik direktora Doma zdravlja Bijeljina dr Srđan Mijatović.

Dr Mladen Grujičić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina je predstavio ovogodišnju vakcinu.

„Radi se o inaktivisanoj, neživoj vakcini tako da se isključuje moguћnost da se osoba zarazi virusom gripa prilikom vakcinisanja. Obaveza je da se ispoštuju mjere predstrožnosti prije aplikacije vakcine. Opšte kontraindikacije su: akutna bolest, tjelesna temperatura viša od 38°C i alergijske reakcijena prethodno davanje vakcine, dok su posebne kontraindikacije alergije na neku od komponenti vakcine - vakcinu ne bi trebalo da primaju osobe koje su alergične na kokošija jaja."

Vakcinu mogu primiti osobe životne dobi od 6 mjeseci do 65 godina, pa i starije. Treba znati da je osoba koja je primila vakcinu zaštićena tek nakon 2-3 sedmice od vakcinisanja, koliko je potrebno da se razvije imunitet.

Neželjena dejstva koja se mogu javitinakon vakcinisanja su lokalni otok i crvenilo, te su samim tim minorna u odnosu na benefit koji se dobije vakcinisanjem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA