Projekat gasifikacije u zastoju zbog prepucavanja gradskih i republičkih vlasti?

Projekat gasifikacije u Bijeljini koji je trenutno u zastoju mogao bi u dogledno vrijeme biti nastavljen, ako konačno zajednički jezik nađu gradske i republičke vlasti.

Projekat gasifikacije u zastoju zbog prepucavanja gradskih i republičkih vlasti?

Gubici zbog zastoja su veliki, ali ipak investitor neće dići ruke od ovog posla, kaže gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Grad Bijeljina oko godinu i po dana čeka odgovor Vlade da se proglasi opšti interes za projekat gasifikacije Bijeljine vrijednosti 21 milon evra, u koji je do sada uloženo oko deset miliona evra. A godišnja šteta po osnovu Studije opravdanosti i izgubljene dobiti iznosi i do dva miliona evra.

Grad ima djelimičnu dozvolu za izgradnju, ali bez proglašenja opšteg interesa nemoguće je riješiti imovinsko-pravne odnose na traci cjevovoda u dužini 24 kilometra, od Bijeljine do Šepka.

Međutim, da li je grad uopšte trebalo da ulazi u ovu priču, a da nisu ispunjeni svi uslovi i kolika je odgovornost grada za novonastalu situaciju.

"Ne znam gdje tražiti krivca kad zaista mi nismo. Lijepa je bila priča. O gasifikaciji Republike Srpske se priča deset godina. Mi smo među prvima prihvatili tu inicijativu, formirali "BN GAS", raspisali javni poziv, dobili strateškog partnera, 80 odsto vlasnik te firme je "NS GAS", kaže gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Sve je lijepo počelo, i na svečan način i obilježeno, a onda zastoj. Najavljeni rokovi za gasifikaciju su probijeni zbog prepucavanja između gradskih i republičkih vlasti. Iz Vlade su tvrdili da je koncesionar ozbiljno prekršio ugovor o koncesiji nedostavljajući na vrijeme definisanu bankarsku garanciju. S druge strane gradske vlasti tvrde da je sve to politička priča.

"To je bila praktično kupovina vremena, jer da smo realno imali neki problem, oni bi nama prekinuli ugovor o koncesiji. A mi i dalje imamo ugovor o koncesiji", dodaje Mićić.

Svojevremeno predsjednik Republike Srpske iznio je optužbe da je dosadašnji projekat gasovoda u Bijeljini paralelan proces koji nije usaglašen sa republičkim projektom i izrazio sumnju da je cilj lična zarada, na šta gradonačelnik Bijeljine kaže.

"I sada i prije nema privatnog kapitala u "BN GASU", 20 odsto je gradska uprava, 80 odsto "NS GAS" koji je još uvijek društvena firma", kaže gradonačelnik Bijeljine.

Na pitanje da li se ovakav slijed događaja mogao očekivati, Mićić kaže da nije jer je grad dobio sve potrebne saglasnosti, a u međuvremenu je krenula priča o Južnom toku.

"Bilo je uslovljavanja da potpišemo sporazum. Mi smo spremni da potpišemo taj sporazum da eventualno kad dođe taj „Južni tok", da će se on priključiti na njega, da „GAS RS" koji je u međuvremenu formiran, koji je trebalo da bude nosilac izgradnje „Južnog toka" da i s njim sarađujemo, nema nikakvih problema. Ali nismo uspjeli dobiti tih nekoliko stvari i nadam se da sada kada je ovaj „Južni tok" neizvjestan, da ćemo da dobijemo saglasnost da dobijemo gas iz voda koji ide za Sarajevo", kaže Mićić.

I na kraju, potrošeno je oko dvadeset miliona maraka, građani Bijeljine još uvijek nemaju gas, a kada će ga dobiti zavisi od nečije dobre volje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

  • 17:00

    19°C
  • 20:00

    16°C
  • 23:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

106 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

313 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 13:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI