Neraskidiva veza sa Srbima sa Kosmeta

Tri stotine djece školskog uzrasta, u pratnji 20 profesora, nastavnika i sveštenika sa juga Kosova i Metohije završilo je svoju sedmodnevnu posjetu Republici Srpskoj. Iz Bijeljine su ih put juga Kosmeta ispratili domaćini kod kojih su prveli protekle dane.

Neraskidiva veza sa Srbima sa Kosmeta

Uz pjesmu, smjeh i poneku suzu tri stotine dječaka i djevojčica sa juga Kosova i Metohije ispraćeno je iz Etno sela Stanišići u Bijeljini put svojih rodnih Gnjilana, Štrpca, Lepine, Lipljana, Goraždevca i Šilova.

Posjeta Republici Srpskoj, donijela im je slobodu, nova poznanstva, prijateljstva, po neku simpatiju i neizbrisive uspomene.

Projekat "Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske" ispunio je svoj cilj. Prema riječima mališana, prijateljstva i posjete će se nastaviti.

"Već smo se dogovorili da se nađamo u Beogradu za Novu godinu i nadam se da će nam se ti planovi ispuniti", kaže jedan od mališana iz Goraždevca, dok njegovi drugovi dodaju da su njihovim domaćinima iz Republike Srpske vrata na Kosmetu uvijek otvorena.

Ispraćaju mališana prisustvovali su predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov, te ministri iz Vlade Republike Srpske.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije koji je organizator projekta, rekao je da se odlaskom svojim kućama na Kosovo i Metohiju, završava četvrti projekat "Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske".

"Djeca su u Bijeljini, Šamcu, Gacku, Prijedoru, Laktašima i Gradišci imala priliku da obiđu i da se upoznaju o znamenitostima Srpske", rekao je Arlov novinarima.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da su utisci djece sa Kosova i Metohije veoma pozitivni.

"Djeca su, prije svega, imala priliku da sedam dana uživaju u slobodi, što je za njih i najvažnije, da steknu nove prijatelje sa kojima će, siguran sam, održavati stalnu vezu. Bilo je suza na rastanku, kao što to obično i bude", rekao je Malešević.

Ministar porodice, omladine i sporta Srpske Jasmina Davidović je pohvalila ovu aktivnost Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu i Vlade Srpske, te istakla da je veoma važno što su djeca provela dio raspusta u Srpskoj u kojoj im je, kako kažu, bilo lijepo i osjećali su se slobodno i bezbrižno.

"Kada je našem narodu bilo teško Srbija je širom otvorila ruke i punog srca prihvatila sve kojima je bilo potrebno da idu u Srbiju, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest", rekla je Davidovićeva.

Gosti sa Kosova i Metohije boravili su u 6 gradova i opština Republike Srpske od 22. svgusta, a ministi u Vladi Srpske su naglasili da se Projekat "Spojimo djecu Kosmeta i Republike Srpske" treba učiniti tradicijom, te da se broj mališana koji će narednih godina dolaziti u posjetu Republici Srpskoj treba povećati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA