Kaća Blagić: Nećemo sažaljenje treba nam razumijevanje i podrška

Udruženje Drugačiji svijet prvo je i jedino udruženje u Bijeljini koje okuplja djecu i odrasle oboljele od autizma. Osnovano je u martu prošle godine, i do sada broji 12 članova od kojih najmlađi ima 4 godine, a najstariji 31.

Kaća Blagić: Nećemo sažaljenje treba nam razumijevanje i podrška

U maju prošle godine, od Grada Bijeljina dobili su na korištenje prostorije koje su bile neuslovne, te su bili prinuđeni da taj objekat upotpunosti saniraju kako bi obezbijedili dnevni boravak za autističnu djecu i njihove roditelje.

Za adaptaciju potpuno ruiniranog objekta bilo je potrebno mnogo sredstava, volje i snage, međutim zahvaljujući ljudima dobrog srca, ali i upornosti i optimizmu porodice Blagić danas su ove prostorije potpuno uređene i osposobljene za boravak u njima.

Objekat ima oko 90 kvadrata prostora, u okviru kojeg se nalazi pet prostranih prostorija. Tu je veliki dnevni boravak u kojem će se obilježavti rođendani, nove godine, predstave, kao i jedna soba za individualni rad stručnjaka sa djecom.

„Mislim da nijedno udruženje nije pokazalo ovoliku jačinu i optimizam kao što smo mi, i zato smo za relativno kratko vrijeme uprkos brojnim poteškoćama uspjeli uraditi mnogo toga. Zahvaljujući brojnim donatorima uspjeli smo sanirati potpuno neuslovan objekat i stvoriti uslove za boravak naše djece u njima" rekla je Kaća Blagić, predsjednica udruženja „Drugačiji svijet".

Kao majka autističnog djeteta Kaća je dodala da je bilo izuzetno teško boriti se sa saznanjem da njeno dijete nije kao sva ostala djeca, a najteži period, kako kaže, bio je za vrijeme ratnih sukoba kada nije postojala mogućnost adekvatnog liječenja.

„Tada se nije znalo toliko o autizmu kao sada, i bilo je jako teško snaći se...u to vrijeme nije postojao nijedan adekvatan stručnjak koji bi nam pomogao na pravi način, pa smo bili prinuđeni da se kao mladi roditelji borimo sami." istakla je Blagićeva.

Upravo iz tog iskustva rodila se ideja da osnuju udruženje kako bi svojom neiscrpnom energijom okupili roditelje autistične djece i tako stvorili jednu veliku porodicu koja će se na najbolji mogući način boriti za prava svoje djece.

„Osobe sa autizmom traže veliku pažnju, za njih je ljubav unutar porodice jako važna, a tu su i brojne posjete psihologu, psihijatru, logopedu, defektologu. Samo troškovi za ishranu i lijekove na mjesečnom nivou iznose oko 1000 KM. " rekla je Blagićeva.

Ona je istakla da je život autističnih osoba izuzetno težak bez podrške lokalne zajednice, jer su u pitanju stoprocentni invalidi kojima je potrebna 24h njega.

„Naša djeca ostvaruju pravo na tuđu njegu i pomoć u iznosu od 160 KM. Iako je taj iznos izuzetno mali i nije dovoljan da pokrije ni četvrtinu troškova, njegova uplata kasni već tri mjeseca, i mi kao roditelji s pravom se pitamo zar je 32 djece teško za Grad Bijeljina?!"

Udruženje "Drugačiji svijet" je već tri puta slalo inicijativu Skupštini grada Bijeljina, kojom su tražili povećanja koja su obaveza lokalne zajednice sa 20 na 50 odsto od zakonske osnovice, za šta bi ubuduće iz gradskog budžeta trebalo izdvojiti 585.000 KM godišnje, čime bi se znatno olakšali uslovi i život ovih lica, kao i njihovih porodica. Međutim, svaki put su se susretali sa nerazumijevanjem i ignorisanjem. Treću inicijativu poslali su u novembru mjesecu, ali još uvijek nisu dobili odgovor.

Uprkos čestim nerazumijevanjem situacije u kojoj se nalaze, članovi ovog Udruženja su i dalje optimistični i puni snage da se i dalje bore za svoje ciljeve kako bi njhova djeca imala što bolje uslove života i kako bi ostvarila svoja prava, da mogu kao i do sada ponosno da prošetaju gradom bez sažaljivih pogleda.

„Imamo u planu izgradnju ustanove u kojoj bi naša djeca mogla nastaviti život uz potrebnu njegu, ali za sada idemo korak po korak. Ono što nam je trenutno prioritet, jeste da obezbijedimo novčana sredstva za odvijanje radionica, medicinsko osoblje koje bi radilo sa djecom, dakle logopedi, defektolozi, pshijatri. Istrajni smo u svojim namjerama, nećemo stajati, idemo dalje." kaže gospođa Blagić i dodaje da je izuzetno ponosna na sve što su do sada uradili i da je sigurna da će se i Grad Bijeljina ponositi njima.

Prema podacima Centra za socijalni rad, u našem gradu postoji 32 autistična djeteta, a u udruženju se nadaju da će im se uskoro pridružiti i ostale porodice sa autističnom djecom i tako nastaviti zajednički da se bore za što bolji život njihove djece.

Uzimajući u obzir da djeca sa autizmom zahtjevaju posebnu njegu i pažnju, kao i specijalizovane edukativne programe i programe modifikacije ponašanja, otvaranje dnevnog centra biće od pomoći roditeljima autistične djece kako bi se lakše nosili sa stresom koji može biti vezan za odgajanje autističnog djeteta.

Planirano je da Dnevni centar počne sa radom na Svjetski dan autizma 2. Aprila ove godine. Do tada će Udruženje nastojati da završi sitnije radove na objektu, kako bi se stekli svi uslovi za početak s radom.

Bijeljina Danas Vas poziva da, ukoliko ste u mogućnosti, pomognete Udruženju da završi započete radove na objektu. Bilo kakva pomoć, novčana ili materijalna, biće im od velike koristi. Udruženje možete kontaktirati na telefon: 065/954-340 (Kaća Blagić).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA