Ne biraju sredstva da izbore "bosanski" jezik u osnovnoj školi u Janji

Pokušavamo na sve moguće načine da pregovaramo sa roditeljima bošnjačke djece kako bismo našli zajedničko rješenje da ne dođe do izvođenja učenika iz školskih klupa. Rekla je to juče direktor Osnovne škole "Meša Selimović" u bijeljinskom naselju Janja Milica Perković, nakon što je potpredsjednik RS Ramiz Salkić za danas najavio bojkot nastave u ovoj školi zbog "bosanskog" jezika.

Ne biraju sredstva da izbore "bosanski" jezik u osnovnoj školi u Janji

- Rješenja iznalazimo u skladu sa nastavnim planom i programom RS - krako je poručila Perkovićeva. Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" dogovor nije bio postignut.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, čiji komentar juče nismo uspjeli dobiti, ranije je naveo da resorno ministarstvo insistira na onome što piše u Ustavu RS, a tamo nema kategorije "bosanski" jezik.

Salkić je istakao da bi nakon Janje bojkot slijedio u Zvorniku, okolini Prijedora i drugim mjestima Srpske.

Kao razlog naveo je osporavanje vlasti u RS da priznaju pravo bošnjačkim učenicima na "bosanski" jezik. Navodno, situacija je još složenija s obzirom na to da se približava kraj školske godine, pa je pod znakom pitanja da li će učenici dobiti "valjane diplome", jer će veliki broj bošnjačke djece koji završavaju osnovnu školu u RS srednje škole upisivati u FBiH.

On je izrazio zabrinutost što će učenici u svjedočanstvu imati naziv predmeta bošnjački jezik, koji ne postoji u FBiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA