Novaković: Ćirilica je naš zaštitni znak (FOTO)

Bijeljinski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" održao je u okviru manifestacije "Dani ćirilice" veče posvećeno ovom pismu.

Novaković: Ćirilica je naš zaštitni znak (FOTO)
Predsjednik bijeljinske podružnice SPKD "Prosvjeta" Dušanka Novaković navela je da je ćirilica zaštitni znak srpskog naroda, najuniverzalnije pismo koje, nažalost, sve više biva zanemareno.

- Dajemo prednost latinici, a zapostavljamo naše pismo. Strani jezici su sve zastupljeniji zbog moderne tehnologije. Ipak, djeca su zainteresovana za ćirilicu. Na odraslima je da je čuvaju, njeguju i prenose na sljedeće generacije -rekla je Novakovićeva novinarima u Bijeljini.

Ona je istakla da se na osnovu natpisa u gradu može zaključiti koliko je ovo pismo zapostavljeno.

- Ostajemo pri namjeri da svaku novootvorenu radnju sa ćiriličnim natpisom, ili onu koja naziv promijeni u ćirilični, nagradimo -rekla je Novakovićeva.

Ona je naglasila da je večerašnji program organizovan pred praznik Svetih Ćirila i Metodija i da su predstavljeni pozdravno slovo o Ćirilu, recital "Svih trideset ćirilice", a nastupio je i hor "Mala Srbadija".

Večeras je predstavljena knjiga "Onebesimo snohvatice" Petra Milatovića Ostroškog i dodijeljene nagrade po ranije raspisanom konkursu "Ćirilica je moj zaštitni znak".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA