Kako najbolje promovisati biznis Instagram profil?

Kako najbolje promovisati biznis Instagram profil?

Foto Licenca: Depositphotos / nuchylee

Instagram profil je postao jedno veoma moćno marketinško oružje koje prosto morate da koristite u reklamiranju vašeg biznisa. 

Srećom za Vaš lokalni biznis, uspjeh na Instagramu nije samo jednostavno sakupljanje pratilaca i lajkova. Sve se vrti oko angažovanja. To je ono što dovodi do konverzija i prodaja. Izazov je da sakupljene pratioce, postujući kvalitetan sadržaj na Instagramu, navedemo na angažovanje i interakciju. Samim tim ih prevodeći iz faze pratioca u klijente ili kupce.

Predstavljamo Vam ovih 11 savjeta kako promovisati Instagram profil, povećati angažovanje pratilaca i stimulisati prodaju.

1. Učestvujte, učestvujte, učestvujte

Instagram, kao i bilo koja druga društvena platforma je zajednica. Kao što je Vaš biznis cijenjeni član lokalne zajednice, isto tako želite da budete ugledni i poštovani član Instagram zajednice.

Ovo će vam pomoći da zadobijete pratioce željne interakcije sa vašim sadržajem.

Postovanje dobrih slika i videa na Instagram nalog nije dovoljno samo po sebi!

Da bi ste zadobili reputaciju u Instagram zajednici, zapratite influensere i druge brendove (čak i direktne konkurente) i uključite se u konverzaciju koju oni započinju i angažujte se oko njihovog sadržaja. Morate uložiti angažovanje da biste isto zadobili kada je vaš sadržaj u pitanju.

A kada vaši pratioci prokomentarišu vaš post, aktivno se uključite u prepisku odgovarajući na njihova pitanja, zabrinutosti, pohvale…

2. Ojačajte vašu Instagram zajednicu

Jedan od načina da ojačate reputaciju svog biznisa i osnažite Instagram nalog je da repostujete sadržaj koji su objavili vaši lokalni pratioci, drugi biznisi u vašoj oblasti ili neke lokalne slavne ličnosti. Ne samo da će pojedinci čiji ste sadržaj podijelili biti zadovoljni, već će to primijetiti svi vaši pratioci.

Podrudite se da imate ljudskiji, empatičan pristup prema drugim članovima zajednice. Kao i u stvarnom svijetu, i interenet zajednice funkcionišu na istim principima.

Drugim riječima vašu kompaniju će početi da doživljavaju kao prijateljski nastrojenog komšiju, a ne kao nekoga ko pokušava nešto da im proda.

Ova strategija nije samo efikasna u građenju dobre reputacije u zajednici, već vam takođe štedi vrijeme u kreiranju originalnog i jedinstvenog sadržaja. Naravno prije toga obavezno tražite dozvolu i tagujte Instagram nalog korisnika čiji sadržaj objavljujete.

3. Budite dosljedni u održavanju identiteta brenda

Iako je Instagram platforma koja podrazumijeva zaseban nastup na njoj, kojim pokušavate da ostvarite različite markantinške ciljeve, moguće i različite u odnosu na vaše druge društvene mreže, ipak je neophodno da postoji jedna dosljedna crta koja povezuje sve vaše naloge, naročito kada su u pitanju ton i način na koji vaš brend nastupa.

Večina vaših klijenata vas vrlo vjerovatno prati na više, ako ne i na svim kanalima. Ukoliko vaš nastup na svakom od ovih kanala nije dosljedan, to može zbunjujuće da deluje na vaše klijente.

U konkretnom slučaju ako se vaša Instagram persona razlikuje od tona na vašem web sajtu, Facebook stranici ... onda se izlažete velikom riziku da zbunite vaše klijente.

4. Izbjegavajte "blanket" posting

Blanket posting podrazumijeva da izbjegavate da kositite isti sadržaj i poruku na različitim platformama. Zašto

Opasnost je u tome što će klijenti koji vas prate na različitim društvenim mrežama biti praktično spamovani istim sadržajem. Tada vaš sadržaj prestaje da bude interesantan, šta više postaje dosadan, čak i iritirajući. Zapamtite, svaki kanal je drugačiji, i tako mu treba i pristupati.

Ovakav način postovanja opravdan je samo u određenim situacijama. Ukoliko na primjer organizujete neki događaj, ili izbacujete novi proizvod i želite da što veći broj ljudi sazna o tome u što kraćem vremenskom roku.

U svakom drugom slučaju svaka dobra promocija nikako ne podrazumijeva klasičnu copy paste varijantu, već svakom kanalu treba pristupati na adekvatan način, prilagodjen toj platformi.

5. Zadovoljne mušterije su najbolja reklama

S obzirom da je Instagram prije svega vizuelna platforma, on je savršeni kanal za prikazivanje vaših mušterija sa vašom robom.

Postovanjem slika na kojim su vaše mušterije sa vašim proizvodima, omogućujete novim potencijalnim klijentima da se sažive sa proizvodom i da vizuelizuju proizvod u konkretnim životnim situacijama. Ovo će osnažiti opštu vrijednost vašeg Brenda i ohrabriti druge da kupe od vas.

Fotografije na popularnim i prepoznatljivim lokalnim destinacijma učiniće da klijenti postanu familijarni i prisni sa vašim brendom. Ovo je naročito izraženo sa često posjećivanim i in lokalitetima.

6. Neka vam trendovi kažu kako promovisati Instagram profil

Praznici su uvijek tema u trendu i biznisi dugo vremena koriste ove dane kako bi podstakli klijente praznično motivisanim porukama. Međutim isto tako postoje i druge teme čija popularnost može biti veoma važna kada kreirate motivišući sadržaj.

Da bi ste bili u toku sa trendovima u vašem okruženje neophodno je da pratite vijesti, lokalne događaje, čak i praznike specifične samo za vašu zajednicu. Iz ovog razloga je pametno da pratite i druge biznise, lokalne slavne ličnosti i druge promotere javne misli, pošto prateći njihove Instagram naloge možete dobiti inspiraciju i ideju o tome šta je u trendu i na koje ključne reči treba obratiti pažnju.

Postoje naravno i teme koje je bolje da zaobilazite. Vijesti o tragičnim događajima ili neke kontroverzne teme su stvari koje je najbolje da ostavite na miru, pošto vam mogu doneti više štete nego koristi. Svakako nećete da neko pomisli da želite da zaradite na tuđoj nesreći.

7. Fokusirajte se na lokalne hashtag-ove

Kada pričamo o hashtag-ovima ima mnogo sličnosti između njih i SEO ključnih reči. Da bi ste optimizovali vaše hashtag-ove za vašu Instagram stranu, trebalo bi da se fokusirate na lokalne hashtag-ove.

Ovo će omogućiti ljudima u vašoj oblasti da pronađu vaše postove i vaš biznis preko lokalizovanih hashtag-ova. Pokušajte da umesto uopštenih hashtag-ova koristiti u njima i vašu lokaciju ili naziv vašeg biznisa.

Ukoliko na primjer vodite frizerski salon u Bijeljini, svakako želite da se sadržaj vašeg Instagram profila pojavljuje u pretrazi za konkretne termine. Stoga bi trebalo da pokušate sa tehashtag-ovima kao što su #Frizerskisalonbijeljina ili #bijeljinafrizer.

Suština ovog optimizovanja je da procijenite koliko usko treba da targetirate kada je u pitanju lokalna pretraga. Ovo ćete najbolje uraditi ukoliko dobro istražite koji su najbolji hashtag-ovi u vašoj oblasti.

8. Ubacite link u Instagram profil

Iako ovo izgleda kao očigledna stvar, zapamtite da je neophodno da na biznis strani u bio odjeljku vaš Instagram profil ima i link.

Instagram story je postao možda i najpopularniji dio ove platofrme. Instagram je sada omogućio svim nalozima da postavle link u Story, a ovo je vrlo bitan segment vašeg nastupa na Instagramu, jer će vaši pratioci moći direktno sa vašeg naloga da posjete vaš sajt, obave konverziju ili neki drugi vid interakcije sa vašim brendom.

Ne bi bilo s goreg da ubacite i informacije o vašim drugim društvenim mrežama, a od krucijalne važnosti je da ubacite i fizičku adresu vašeg biznisa, kako bi potencijalni klijenti mogli da vas pronađu.

Takođe, link do vašeg Instagram profila možete postaviti i na vašoj BDBOX stranici.

9. Stvarajte profesionalni, kreativni sadržaj

Ovo možda  nije potrebno posebno naglasiti, ali ipak postoji mnogo poslovnih strana na Instagramu koji postavljaju fotografije i videe lošeg kvaliteta, mutne ili loše ukomponovane. Ovo je veoma važan segment u odgovoru na pitanje kako promovisati Instagram profil.

Imajte na umu da je Instagram prije svega vizuelna platforma, dakle slika je ono što na prvom mestu privlači pažnju. Nemojte štedjeti na kvalitetnoj opremi za fotografisanje ili pravljenje video snimaka, čak razmislite o angažovanju profesionalaca u ovoj oblasti.

Ovo je od naročite važnosti ukoliko dijelite fotografije vaših proizvoda. Želite da pratioci vide vaš proizvod i da mogu da zamisle kako ga koriste (sjetite se odeljka o zadovoljnim mušterijama).

Ukoliko su fotografije lošeg kvaliteta ne samo da ćete odbiti potencijalne klijente, već mnogi mogu pomislite da su i vaši proizvodi istog kvaliteta kao i fotografije.

10. Ne zaboravite geotag na vašim postovima

Ovo je još jedna od strategija koje lokalni biznisi često previde ili zanemare kada vode Instagram nalog. Ukoliko želite da vaši pratioci mogu da pronađu vaš posao, onda svakako to treba i da im saopštite. Opcija korišćenja gaotag-a na svakom postu vam svakako ovo u mnogome olakšava.

Kada korisnik klikne na link prikazuje mu se mapa sa tačnom lokacijom vašeg biznisa. Takođe vidi i propratne sadržaje lokacije na kojoj se nalazite. Ovo u mnogome olakšava potencijalnim klijentima da vas pronađu.

Nekada je pametnije obilježiti i širu oblast, a ne isključivo tačnu lokaciju vašeg biznisa. Na ovoj način vaš sadržaj može biti prezentovan i osobama koje su na Instagramu tražile lokaciju na kojoj se nalazite.

11. Konstantno pratite i mjerite učinak vaših napora

Ponašanje i stavovi vaših klijenata se mijenjaju, što znači da i vaši Instagram pratioci mijenjaju svoje afinitete. Uvijek pratite koji vaš sadržaj je privukao najveću pažnju, i koji postovi su doveli do najvećeg broja lajkova, komentara ili dijeljenja sadržaja.

Ukoliko postoji mogućnost, postavite pitanje klijentima koje ste zadobili putem Instagrama, šta je to što je privuklo njihovu pažnju. Uvid u ove podatke može biti od velikog značaja za vas. Neka vam vaši klijenti pomognu u tome kako promovisati Instagram profil. Bolju informaciju od njihove nećete dobiti.

Zaključak

Uspešan Instagram nalog u današnjoj Digitalnoj eri jedan je od suštinskih stvari za svaki lokalni biznis. Sa preko milijardu mjesečno aktivnih korisnika od kojih je polovina aktivna svakodnevno, Instagram je zlatni rudnik za privlačenje klijenata.

Što više vrijednog sadržaja proizvedete i podijelite sa vašim pratiocima, to će veći biti vaš organski reach i uticajnija interakcija sa vašim pratiocima. Ovo je najbolji savet kako promovisati Instagram profil i unaprijediti biznis.

Izvor: digitizer.rs