Kako napraviti dobar oglas i privući pažnju

Kako napraviti dobar oglas i privući pažnju

Oglas treba dovesti do željene radnje korisnika, da on obavi kupovinu, da vas nazove telefonom, ostavi vam svoju e-mail adresu, ostavi komentar, traži ponudu i slično, zavisno od toga šta vam je cilj. Zbog toga se treba potruditi te tekst i sadržaj oglasa napraviti tako da zainteresuje korisnike kojima se obraćate.

Istraživanja su pokazala da korisnici vole kada se u oglasima nalazi cijena i sve one konkretne informacije koje će ga podstaći na akciju. Oglas treba da bude istinit, da ne sadrži preuveličane tvrdnje i lažne informacije. Npr. nemojte pisati "HITNO PRODAJEM", samo da bi zainteresovali kupce, ako stvarno ne prodajete nešto hitno.

Slučaj bicikl  :) 

1. Naslov i opis

Ako ste u naslovu oglasa napisali "Prodajem biclik", posjetioci očekuju da u nastavku detaljnije opišete bicikl. Npr. "Veoma malo vožen, gume su odlične, a samo na jednom mjestu ima malo oštećenje. Na njemu je sve ispravno osim što treba zamijeniti prednju kočnicu koja je istrošena".

Dakle, opis je veoma važan, jer posjetioci čak i po tome mogu da steknu utisak o vama kao prodavcu. Ako postavite oglas bez dodatnog opisa, stiče se utisak da i vi ne znate dovoljno o tome što prodajete. 

2. Ključne riječi

Ključne riječi su riječi koje najbolje opisuju proizvod koji prodajete ili uslugu koju nudite. Kada objavljujete oglas, UVIJEK razmišljajte kao KUPAC, odnosno - pokušajte se postaviti na mjesto onih kojima nudite proizvod ili uslugu. To će značajno doprinijeti vjerovatnoći, da vaš oglas "dođe" do onih kojima je namijenjen.

Primjer - Kupac traži dječiji bicikl. Pretpostavka je da će kupac u polje za pretragu, vrlo vjerovatno, upisati "dječiji bicikl". Dakle, ključna riječ je "dječiji". Ako prodajete dječiji bicikl, a u naslovu oglasa ste napisali samo "Prodajem bicikl" - pogriješili ste.  Vaš oglas bi bio u prvim rezultatima pretrage sa ste kao naslov stavili "Prodajem dječiji bicikl"

3. Fotografije

Izreka - "Slika govori više od hiljadu riječi" svima je dobro poznata. Naslov i opis oglasa su naravno važni, ali FOTOGRAFIJE su još važnije! I sami znate, da kada gledate oglase, radije kliknete na one sa fotografijom (priznajte, na one bez fotke veoma rijetko kliknete :) ). Dakle, fotografije su obavezne ako želite da privučete korisnike da otvore vaš oglas.

I kod fotografija postoji pravilo - treba da budu što kvalitetnije. Uvijek fotografišite u ambijentu sa dovoljno svjetla! Izbjegavajte korištenje blica ako nemate profesionalnu opremu za fotografisanje. Ako fotografišete mobilnim telefonom i automatski se uključi blic - osvjetljenje nije dobro. 

4. Pravopis i gramatika

Pravopisne i gramatičke greške ne bi smjele biti u oglasu!