Magistar informatike iz Velike Obarske hobi pretvorio u unosan biznis

Magistar informatike iz Velike Obarske hobi pretvorio u unosan biznis

"Čedomir Radovanović (34), magistar informatike iz Velike Obarske, zaposlen u bijeljinskom Domu zdravlja, prije sedam godina  odlučio je da otpočne uzgajati jagode. Jagode proizvodi na površini od sedam dunuma."

U proteklim godinama postizao je dobar rezultat, bilo da je u pitanju količina ili kvalitet jagode, italijanske konzumne sorte „kleri“ i „džoli“. Obezbijedio je i siguran plasman jagode na području Bijeljine. Čedomir kaže da se uzgojem jagode počeo baviti iz hobija, ali od ove proizvodnje može biti i dobre zarade. Na veliko ih prodaje po cijeni od tri KM za kilogram. Na površini od sedam dunuma, u prosječno rodnoj godini, Čedomir ubere oko 20 do 25 tona jagode.

Hladno i kišovito proljeće ne odgovara voću. Bilo je i slabijeg mraza, niskih temperatura, a i grad nas nije zaobišao. Prinos jagode će biti umanjen od deset do 20 odsto. Sa trešnjom smo na samom početku. Planiram da postavim i protivgradnu mrežu iznad zasada trešnje, iako je u pitanju velika investicija.

Što se tiče trešnje, zasad na površini od jednog hektara, Čedomir je počeo formirati prije dvije godine. Na hektaru ima 1250 sadnica trešnje italijanskih, poljskih i njemačkih sorti „kordia“, „regina“, „sambrust“ i „karmen“. Jedna sadnica trešnje košta šest eura. Značajna su ulaganja u betonske stubove, sistem za navodnjavanje.

Što se tiče jagode, imam  dovoljno iskustva u proizvodnji. Što se tiče trešnje, išao sam na intenzivni način sadnje i proizvodnje, gusti sklop. Inače bi na površini od jednog hektara trebalo da bude 500 do 600 sadnica trešnje. Krošnje će ići do visine od dva do tri metra, što podrazumijeva bržu i lakšu berbu. Prinos može biti manji. Ali se ovako postiže krupnoća ploda i kvalitet. Ukoliko sve bude teklo po planu, namjeravam i da izvozim trešnje. U hodu učim, tako da planiram u dogledno vrijeme da proširim zasad trešnje na pet do šest hektara. U tom slučaju bih mogao postati ozbiljan izvoznik sa 80 do 100 tona trešnje godišnje. U tom slučaju bih izbjegao i posrednike u ovom poslu.

Čedomir kaže da će se vremenom sve više ispostavljati problem radne snage i u Semberiji. On kaže da je u proteklih sedam godina vidio malo mladih ljudi u jagodnjacima. Jagode beru uglavnom stariji, oni koji su u šestoj deceniji života.