Zašto je lokalna promocija važna i kako da bude što efikasnija

Zašto je lokalna promocija važna i kako da bude što efikasnija

Danas veliki broj ljudi, prije kupovine, pretražuje Internet da saznaju što više o proizvodu ili usluzi koju traže. Žele da saznaju kakve opcije su u ponudi, kolika je cijena, način i vrijeme isporuke, garancija...

Kupac se češće odlučuje za kupovinu u svojoj blizini, jer tako može lično pogledati proizvod ili lično razgovarati o usluzi koju kupuje.

Tu dolazimo do odgovora na pitanje iz naslova - lokalna promocija je važna, jer omogućava da potencijalni kupac iz vaše okoline lakše pronađe baš vaše poizvode i usluge. 

Logično pitanje koje slijedi je...

Kako da na Internetu promovišem svoj posao "na lokalu" kad je Internet "globalna stvar"?

Današnji algoritmi za pretragu na Internetu, kako na pretraživačima kao što su Google ili Bing, tako i na društvenim mrežama, uzimaju u obzir lokaciju svakog svog korisnika i među prvim rezultatima pretrage nude mu stranice ili profile, koje su vezane za njegovu geografsku lokaciju. 

Dakle, veliki pretraživači su u stanju da korisniku prvo predlože rezultate pretraživanja koji su na neki način njemu bliski, bilo po njegovom interesovanju, ranijim pretraživanjima, temama koje ga interesuju, ali i po geografskoj lokaciji.

Veliki komercijalni servisi za oglašavanje, kao što su Google reklame (AdWords) ili Facebook reklame (Ads), nude mogućnost određivanja ciljne grupe po geografskoj lokaciji (pored ostalog). To će povećati vidljivost vaše objave (ili web sajta) na teritoriji (mjesto, grad, država) koju ste odabrali. Navedeni servisi su veoma efikasni, ali visoke pozicije na pretraživaču ili Facebooku (Instagramu) imaćete samo dok plaćate reklamu.

Naša iskustva i iskustva korisnika malih oglasa sa portala Bijeljina Danas, pokazala su da objava na dobro rangiranom i posjećenom lokalnom portalu, veoma često ima bolji efekat u lokalu, nego kad se ta ista objava postavi na neke veće oglasne platforme. Zapitaćete se - kako je to moguće, kad su velike platforme neuporedivo posjećenije.

Odgovor je jednostavan - lokalni portal posjećuju ljudi iz vaše okoline, a upravo oni su vaša ciljna grupa!

Postani član BDBOX-a i promoviši svoj biznis u lokalu!