Zašto je važno samopouzdanje u preduzetništvu?

Zašto je važno samopouzdanje u preduzetništvu?

Kako da izgradiš samopouzdanje?

Da li se često osjećaš nesigurno i ne vjeruješ u sebe i svoje sposobnosti?

Ne brini, sumnja u sebe i svoje sposobnosti je uobičajena kod mnogih ljudi,  ponekad je i korisna  jer te motiviše da radiš na sebi, da se preispituješ i da napreduješ. Međutim, kada ta sumnja blokira tvoje sposobnosti,  aktivnosti i dovede do toga da imaš konstantno lošu sliku o sebi, da postaneš pasivan te da ništa ne poduzimaš  u svom životu ili karijeri, to je nešto na čemu bi mogao raditi. Dobra vijest je da to možeš promjeniti.

Prije nego što započneš da radiš na povećanju samopouzdanja,  treba da vjeruješ u mogućnost promjene.  Promjene se ne događaju brzo ili lako, ali se događaju.

Samopouzdanje predstavlja način na koji vidiš sebe i misliš o sebi i vrijednost koju dodeljuješ sebi kao osobi.  Da li si ikad pomislio da si slab, nedovoljno dobar, inferioran u odnosu na druge ljude, neprivlačan, gubitnik…? Većina ljudi koristi ove reči za opis sebe u trenucima kada se suoči sa stresnim situacijama.

Kada nemaš dovoljno samopouzdanja, tada ne isprobavaš nove stvari, ne primjećuješ pozitivne komentare i pohvale, izbjegavaš  rad da ne bi pogriješio i sl.  Samopouzdanje se vježba i razvija.  Postoje razne tehnike pomoću kojih se to postiže.

Prvi i najvažniji korak za poboljšanje samopouzdanja je da se suočiš  sa negativnim mislima i kritikujućim porukama unutrašnjeg glasa. Pokušaj svaku kritiku koju uputiš sebi zamijeniti pohvalom, pa čak i ako ne vjeruješ u nju. Za početak ćeš se drugačije osjećati, ali vremenom ćeš početi vjerovati da “nisi baš tako loš”. Naravno, ovo nije uvijek jednostavan proces, nekome treba više vremena  i dodatna podrška, i to je sasvim u redu.

Vježbaj ljubav i  brigu prema sebi  –  drugi korak podizanja samopouzdanja je tretiranje sebe kao vrijedne osobe. Postoji više načina kako da pokažeš ljubav i brigu prema sebi, ti odaberi onaj koji ti najviše odgovara i primjenjuj ga svakodnevno.

Nagradi se za svoje uspjehe, redovno se podsećaj  na svoja postignuća i kvalitete.  Jedan od načina je i da napraviš spisak osobina koje voliš kod sebe.

Okruži se ljudima koji vjeruju u tebe i potraži pomoć drugih kada ti je potrebna.

Budući da je nisko samopouzdanje često odraz toga kako su se druge osobe odnosile u prošlosti prema tebi, treba ti pozitivna podrška kako bi prevazišao negativna iskustva iz prošlosti.

Ovo su samo neki od načina kako da ojačaš samopouzdanje.

Šta čekaš? Kreni odmah danas.

Piše: Topić Sanja, dipl. psiholog, psihoterapeut pod supervizijom

Izvor: japreduzetnik.com