Dodaj oglas

Kategorije

Raskovnik - biljka čudesnih moći

Raskovnik - biljka čudesnih moći

U narodnoj medicini se koristi protiv zmijskog otrova, da pomogne varenje, u lečenju bolesti krvotoka, bolova u zglobovima, gihta, išijasa, muške impotencije, tetanusa, astme,
vodene bolesti, epilepsije, žutice, lečenje čira. Korišćen je u ginekologiji da podstakne menstruacije i za kontracepciju.

Takođe se koristi sok od raskovnika kao kapi za oči, odnosno za lečenje katarakte. Pripremljen tonik se koristi za oporavak u slučajevima psihosomatskih iscrpljenosti.
Raskovnik je trava velike i magične moći, stara amajlija sa naših prostora koja raste samo na planinama Rtanj i Ozren. U narodu se veruje da se pomoću ove biljke može raskovati svaki okov i raščiniti svaka vradžbina.

Dužina korena je 5 - 20cm. Ovaj koren bi svaka osoba, a pre svega, svaki mladi bračni par trebao imati. Raskovnik može biti iz jednog dela, malo stariji imaju dva kraka, kao dve noge, još stariji imaju po dva kraka gore i dole, kao dve ruke i noge a najstariji primerci podsećaju na ljudsko biće, sa glavom, dve ruke i dve noge. Starije primerke je jako teško pronaći i prava su retkost.
O ovoj biljci čudesnih moći su mnoge legende napisane. Njeni nazivi su između ostalih : sferracavallo, blasting root, springwort, euphorbia lathyris, raskovnik, munjin trn…


Treba znati razlikovati PRAVI od lažnih Raskovnika koji su sve zastupljeniji u Srbiji od kojekakvih nazovi "vidovnjaka" koji umesto Raskovnika stavljaju obicno parče drveta, pa ga onda "umotavaju" i "zašivaju" u nekakve svilene krpice, daju klijentima i uz to ih upozoravaju da to NE TREBA "otvarati", time im ulivajući lažnu nadu. Raskovnik mora biti OTVOREN, drži se u svilenoj, pamučnoj ili lanenoj torbici, ali nipošto da se zašiva i da ga drugi dodiruju, gledaju, niti da znaju da to posedujete. Raskovnik koji je namenjen jednoj osobi ne sme se davati drugoj osobi na korišćenje. Preporuka je da svaka osoba ima raskovnik koji je istog pola (muškarci da imaju muški, a žene ženski Raskovnik).Poželjno je da svaki član porodice svoj lični primerak.

U ponudi imamo 2 veličine:

Dužina 5-10cm (muški i ženski u paru) Cena: 30 KM
Dužina oko 10-20cm (muški i ženski u paru) Cena: 50 KM

Ukoliko neko želi da poruči specijalne primerke ( sa više krakova), postoji mogućnost dogovora.


U cenu nisu uračunati troškovi dostave ukoliko se šalje brzom poštom.
Za dodatne informacije i poručivanje javiti se putem e-maila: ekoducan@gmail.com.
Poručene artikle šaljemo brzom poštom, a u Bijeljini je moguće i lično preuzimanje.

Cijena: 30    ekoducan@gmail.com

  • 08:00

    9°C
  • 11:00

    11°C
  • 14:00

    11°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI