Privedena 22 radnika UIO BiH zbog carinskih prevara

  • BiH
  • 23. Mar 2011.

BANjALUKA - Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) juče je u akciji "Carina" uhapsila više desetina lica među kojima i 22 radnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) i pretresla 60 lokacija s ciljem otkrivanja organizovanih carinskih prevara.

Privedena 22 radnika UIO BiH zbog carinskih prevara

Akcija je sprovedena na području Banjaluke, Gruda, Broda, Šamca, Brčkog, Doboja i Gradiške zbog postojanja sumnje da su počinjena krivična djela organizovanog kriminala, a odnose se na carinsku prevaru, pranje novca, tešku krađu i falsifikovanje isprava.

Iako je Tužilaštvo BiH, po čijem je nalogu akcija sprovedena, najavilo da će više informacija o svemu dati juče poslijepodne, to se nije desilo. Akcija je bila potpuno zatvorena, a "Glas Srpske" uspio je da sazna da je SIPA pretresla špediciju "Futura trejd" iz Gradiške u vlasništvu Dragana Stankovića, nastanjenog u Banjaluci.Ova špedicija navodno se bavi carinjenjem građevinskih mašina, posebno bagera za jednu firmu u Grudama.

Izvor blizak policiji navodi da je jedan broj carinika UIO iz Gradiške priveden zbog ovog slučaja.

Uz asistenciju Policije Brčko distrikta pretresene su kancelarije firme "O&R kompani" u poslovnoj zgradi "Sava centra" u Brčkom. Prema izjavama očevidaca, pripadnici SIPA su izuzeli određeni materijal i dokumentaciju.

Prema nezvaničnim informacijama, u Doboju je priveden carinski radnik UIO Milenko Malinović. Pretresen je Malinovićev stan u Vidovdanskoj ulici u Doboju.

Zanimljivo je da je Malinovićeva supruga tužilac u Doboju i radi na predmetima privrednog kriminala. Izvori iz istrage navode da su u Doboju pretreseni i objekti u vlasništvu Perice Neškovića zvanog Dupe u Sočkovcu kod Petrova. On navodno nije uhapšen.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da će akcija biti nastavljena idućih dana.

- Istragom je obuhvaćeno više od 60 osoba i preduzeća zbog sumnje da su počinili organizovani kriminal u vezi sa carinskom prevarom, pranjem novca, krađom, falsifikovanjem isprava i krivotvorenjem - navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema nezvaničnim informacijama iz UIO BiH uhapšeni su carinski službenici koji su radili u carinarnici u Grudama i na carinskim terminalima u Brodu i Gradišci. Na području Republike Srpske pretresene su lokacije u Banjaluci, Brodu, Foči, Modriči, Petrovu, Doboju i Gradišci. Navodno je saslušano oko 60 osoba u kancelariji SIPA u Banjaluci.

"Glas Srpske" saznaje da je na području Banjaluke pretreseno 20, a Doboja deset lokacija. U Grudama su u carinarici privedene tri osobe, koje su navodno poslije saslušanja puštene.

Tokom jučerašnjeg dana u Kancelariji SIPA u Banjaluci inspektori su donosili oduzeti materijal među kojem je bilo i računara i dokumentacije izuzete iz pretresenih preduzeća i kancelarija UIO BiH. Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da je policija RS učestvovala u akciji "Carina", ali samo kao podrška.

- MUP RS je pripadnicima SIPA pružio samo tehničku pomoć i u obezbjeđenju lokacija. O detaljima ne mogu govoriti, jer istragu vodi SIPA - rekao je Vasić.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević je potvrdio da ima uhapšenih carinskih službenika iz uprave.

Predsjedavajući Upravnog odbora UIO Dragan Vrankić je izjavio da UIO nije ulazio u analizu akcije SIPA i s obzirom na to da je istraga u toku, ne može je ni komentarisati.

- Podržavamo rad svih institucija koje se bave sprovođenjem zakona i zadatak svih nas je da pomognemo u tome koliko možemo - kazao je Vrankić i dodao da UIO ima oko 2.400 zaposlenih i da su neki ljudi samostalni u svom radu i da sami donose odluke.

Vršilac dužnosti direktora UIO BiH Miro Džakula rekao je da akcija SIPA nije udar na ovu instituciju. Prema nezvaničnim informacijama, koje su ranije objavljivali mediji, Džakula je poslije imenovanja za direktorapotpisao 14 rješenja kojima je smijenio dugogodišnje šefove u carinskim ispostavama, a na njihova mjesta imenovao druge ljude.

Izvori bliski UIO navode da su smijenjeni Nedeljko Milovanović s mjesta šefa carinske ispostave u Gradišci i Luka Arežina s mjesta šefa graničnog referata carinskog prelaza.

Džakula je s mjesta šefa Sektora za carine u Sarajevu razriješio Aliju Mašića, a Šefkiju Dacića sa mjesta šefa carinske ispostave u Kiseljaku.Sabit Ćurevac smijenjen je s mjesta šefa carinske ispostave u Višegradu.

Bolnica

Prema nezvaničnim informacijama, tokom akcije SIPA na području Hercegovine jednom od uhapšenih je pozlilo. On je prebačen u bolnicu na Bijelom Brijegu gdje ga čuvaju policajci i zadržan je na Klinici za unutrašnje bolesti na odjeljenju za dijalizu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA